Erdogan aplică metoda ”schimbului de prizonieri” și cere pe șleau aprobarea vânzării de F-16 la schimb cu votul Turciei pentru acceptarea Suediei în NATO

Avioane F-16 ale Turciei. Foto: Ministerul Apărării de la Ankara
Avioane F-16 ale Turciei. Foto: Ministerul Apărării de la Ankara

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut parlamentului să aprobe ratificarea intrării Suediei în NATO, în schimbul aprobării din partea Congresului SUA a vânzării avioanelor de luptă F-16 către Turcia, a informat miercuri site-ul Yeni Şafak. Până acum, Turcia justifica blocarea ratificării suedeze prin lupta slabă împotriva organizațiilor teroriste și arderea Coranului în Suedia.

Ratificarea cererii Suediei de aderare la NATO de către parlamentul turc a fost condiționată tacit de vânzarea a 40 de noi avioane de luptă americane F-16 către Turcia.

Ankara a justificat multă vreme blocarea ratificării, afirmând că Suedia nu face destul pentru a interzice organizațiile pe care Turcia le consideră teroriste. Vorbim, de exemplu, Partidul Muncitorilor Kurzi sau miliția YPG, care operează în Siria. De asemenea, Erdogan a criticat ferm arderea Coranului la Stockholm.

 

”Schimb de prizonieri” - aderarea Suediei contra F-16

 

Dar acum a ieșit cu adevărul. În legătură cu ratificarea cererii suedeze, Erdogan a spus că se așteaptă la măsuri concrete de la Congresul SUA privind vânzarea avioanelor de luptă F-16 către Ankara, după ce liderul turc a prezentat parlamentului un proiect de lege pentru ratificarea aderării Suediei la NATO.

"Ca președinte, mi-am făcut partea, dar am și o așteptare. SUA ar trebui să treacă de Congres acest lucru (vânzările de F-16 către Turcia - n.r.), astfel încât să putem face acești pași simultan", a spus Erdogan reporterilor, relatează Reuters

Avioane de luptă F-16. foto: Ministerul Apărării din Turcia

„Să facem acești pași în același timp”, a îndemnat președintele turc, potrivit Yeni Şafak , Erdogan susținând că și-a îndeplinit deja obligațiile prin înaintarea cererii către parlament, a cărui comisie de afaceri externe o discută acum.

Cu toate astea, calendarul pentru aprobare nu este încă clar, în ciuda solicitărilor repetate din partea șefului NATO, Jens Stoltenberg, de a „mișca lucrurile”.

Ratificarea aderării Suediei trebuie aprobată și de parlamentul ungar, care și amână votul. Totodată, Budapesta condiţionează aprobarea cu condiţia ca „Suedia trebuie să-şi restabilească respectul în relaţiile bilaterale cu Ungaria”.

Situația nu este simplă nici în SUA. Guvernul SUA a aprobat deja vânzarea a 40 de avioane F-16 Block 70 din SUA către Turcia și a 79 de kituri de modernizare pentru aeronave F-16 mai vechi.

Totuși, înțelegerea are o serie de oponenți în Congres. În acest context, Turcia a declarat deja că ar putea cumpăra avioane de luptă europene Eurofighter în locul F-16. Dar ar trebui să realizeze o schimbare în atitudinea Germaniei, care nu este în favoarea unei eventuale vânzări.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel