Erdogan: Refuzul SUA de a trimite Turciei avioane F-35 e un jaf

Tudor Curtifan / 04 iul 2019 / 11:17

Refuzul Statelor Unite de a trimite Turciei avioanele de luptă F-35 pe care le-a cumpărat ar fi un "jaf", au relatat joi mass-media turce citând o declaraţie a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan în legătură cu o dispută asupra achiziţionării de către Ankara a sistemului rusesc de apărare antiaeriană S-400.

Oficiali americani au declarat pentru Reuters că administraţia Trump încă intenţionează să impună sancţiuni Turciei şi să o scoată din programul F-35 dacă acest aliat din NATO achiziţionează sistemul rusesc S-400 de apărare antirachetă. 

"Dacă aveţi un client şi acest client efectuează plăţi ca un automat, cum puteţi să nu-i daţi bunurile acestui client? Aceasta s-ar numi un jaf", a declarat Erdogan reporterilor citat de ziarul Hurriyet în timpul unei vizite în China. 

El a spus că Turcia a plătit până acum 1,4 miliarde de dolari pentru F-35 şi că patru avioane au fost predate, în timp ce piloţi turci se duc în Statele Unite pentru instruire. 

 

Turcia are un acord pentru 116 avioane F-35"Am încheiat un acord pentru a cumpăra 116 F-35. Nu suntem doar o piaţă, suntem de asemenea producători în comun. Noi producem unele părţi în Turcia", a adăugat el. 

După întâlnirea cu preşedintele american Donald Trump weekendul trecut în Japonia pe marginea unui summit G20, Erdogan a declarat că Ankara ar fi cruţată de sancţiuni americane odată ce sistemul de apărare antiaeriană S-400 începe să sosească din Rusia în Turcia în următoarele zile. 

Dacă Statele Unite elimină Turcia din programul F-35 şi impune sancţiuni acestui aliat din NATO, ar fi una dintre cele mai semnificative rupturi din istoria recentă a relaţiei dintre cele două ţări, notează Reuters. 

Trump ar putea încă încerca să schimbe cursul căutând să amâne sancţiunile. O astfel de acţiune ar mulţumi Ankara, dar i-ar deranja pe unii dintre aliaţii lui Trump în Congres.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy