Erdogan nu are nicio remușcare privind S-400: În viitor nimeni nu va mai putea interveni în privința sistemelor pe care le cumpărăm

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Într-un interviu difuzat pe 26 septembrie de CBS, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că nu are nicio remușcare în ceea ce privește achiziționarea sistemului rusesc de rachete antiaeriene S-400, în pofida condamnărilor venite din partea Statelor Unite și a celorlalți aliați ai acestora din NATO.Î

„I-am explicat totul președintelui Biden”, a spus Erdogan în interviul cu gazda Margaret Brennan, difuzat la emisiunea „Face the Nation” a postului american CBS.

Acesta a declarat că refuzul Statelor Unite de a livra avioanele F-35 pe care Turcia a fost de acord să le cumpere și rachetele Patriot pe care dorea să le achiziționeze, nu i-au oferit Turciei decât opțiunea către Rusia, pentru sistemul acesteia de rachete antiaeriene S-400, care a devenit un element de dispută între Turcia și alianța NATO în timpul administrațiilor Trump și Biden.

„În viitor, nimeni nu va mai putea interveni în ceea ce privește ce tip de sisteme de apărare dobândim, din ce țară și la ce nivel. Nimeni nu poate interfera cu asta. Noi suntem singurii care luăm astfel de decizii”, a declarat categoric Erdogan.

 

Erdogan spune că SUA trebuie să aleagă între Turcia și kurzi

 

Referindu-se la un alt aspect problematic cu Statele Unite, Erdogan a declarat că SUA trebuie să aleagă între relația cu Turcia și oferirea de sprijin grupurilor kurde, care doresc să creeze un stat într-o zonă care include părți ale Turciei.

“Oferirea acestui tip de sprijin ar trebui oprită definitiv”, a precizat acesta, adăugând: „Turcia este membră NATO și suntem obligați să fim în măsură să arătăm solidaritate sub acoperișul NATO. Dar atâta timp cât organizațiile teroriste primesc un astfel de sprijin logistic care ne creează probleme... vom fi vocali în legătură cu acest lucru.”

Liderul turc a mai spus că ar dori ca forțele americane rămase în Siria  să fie retrase din această țară, deși criticii consideră că o astfel de mișcare ar putea da Turciei mână liberă în persecutarea kurzilor.

 

Erdogan a criticat acțiunile SUA în Afganistan

 

Erdogan a criticat, de asemenea, acțiunile SUA în Afganistan. „Având amprente americane care datează de două decenii, regiunea nu mai era sigură”, a declarat acesta adăugând că Turcia speră să mențină un nivel funcțional al relațiilor cu noul regim taliban din Afganistan, chiar dacă s-a retras pe fondul haosului care însoțea plecarea americană de acolo.

„Avem relații istorice cu poporul afgan și am susținut întotdeauna foarte mult [Afganistanul] într-un mod fără precedent, spre deosebire de oricare alții. Și în ceea ce privește infrastructura, am fost implicați în investiții majore, pe care le vom continua. Dar, din cauza greșelilor făcute pe teren, a trebuit să ne retragem trupele și să ne evacuăm civilii. Și, chiar acum, nu suntem prezenți în Afganistan”, a precizat Erdogan în finalul expunerii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel