Erdogan: "Lupta" Azerbaidjanului împotriva Armeniei nu s-a încheiat

Eduard Pascu |
Data publicării:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat joi, în cadrul unei vizite oficiale la Baku, că "lupta" aliatului său, Azerbaidjan, împotriva Armeniei nu s-a încheiat după victoria sa în conflictul din Nagorno-Karabah, relatează AFP.

"Faptul că Azerbaidjanul şi-a salvat teritoriile de la ocupaţie nu înseamnă că lupta s-a încheiat. Lupta din sferele politice şi militare va continua acum pe multe alte fronturi", a declarat el într-un discurs rostit cu ocazia unei parade militare organizate în capitala Azerbaidjanului.

Erdogan, aflat în vizită la Baku pentru a sărbători victoria "glorioasă" a Azerbaidjanului în Nagorno-Karabah, a afirmat joi că "lupta" aliatului său împotriva Armeniei trebuie să continue. Armenia "trebuie să vadă că nu va obţine niciun rezultat cu încurajările imperialiştilor occidentali", a afirmat preşedintele turc, a cărui ţară este membră NATO, acuzând de asemenea Erevanul că a comis crime de război în Nagorno-Karabah şi că a provocat doar "masacru, distrugere şi lacrimi", transmite Agerpres.

ONG-ul Amnesty International a cerut joi anchete independente pentru a identifica autorii crimelor de război comise de forţele azere şi armene pentru a-i "aduce în faţa justiţiei".

Preşedintele azer Ilham Aliev a salutat la rândul său sprijinul neclintit al Ankarei în conflict, care "a dat încredere poporului azer". "Armenia nu a reuşit să concureze cu noi nici din punct de vedere economic, nici militar", a mai spus el.

Erdogan urma să participe la o întrevedere cu Ilham Aliev pentru a discuta despre întărirea legăturilor dintre cele două "ţări înfrăţite" şi despre "dreptul legitim al Azerbaidjanului" de a recuceri Nagorno-Karabah.

Recenta victorie a aliatului său azer, înarmat de Turcia, îi permite Ankarei să-şi consolideze influenţa geopolitică în Caucaz. "Azerbaidjanul nu ar fi reuşit să obţină un succes militar în Karabah fără sprijinul politic deschis al Turciei", a declarat pentru AFP analistul Elhan Shahinoglu de la centrul de reflecţie Atlas din Baku.

În opinia acestuia, fără sprijinul lui Erdogan, Rusia, putere regională şi aliat al Armeniei, ar fi reuşit să facă presiuni asupra Baku şi să pună capăt luptelor, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul altor conflicte în ultimii ani.

Citește și: Turcia critică decizia decizia Senatului francez de a recunoaște Nagorno-Karabah ca republică

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel