Erdogan, CRIZĂ SUA-Iran: Statele Unite sunt cele care pierd

Mihai Ciobanu / 09 mai 2018 / 15:24

Preşedinte Turciei, Recep Erdogan, a declarat că Statele Unite sunt cele care pierd prin retragerea din acordul nuclear cu Iranul. 

"Statele Unite vor fi cele care pierd pentru că nu respectă un acord pe care l-au semnat", a declarat Erdogan într-un comunicat publicat de agenţia de presă publică Anadolu, ca reacţie la anunţul făcut de Donald Trump privind retragerea din acordul nuclear cu Iranul, relatează France Presse. 

"Nu vă puteţi retrage din acorduri internaţionale oricând doriţi", a adăugat el. În ciuda apelurilor lansate de mulţi dintre aliaţii săi, mai ales europeni, Trump a anunţat marţi că Statele Unite se vor retrage din acest acord la care s-a ajuns după lungi negocieri în 2015. 

[citeste si]

Într-o primă reacţie marţi seară, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce Ibrahim Kalin a criticat această decizie considerând că ea ar putea deschide calea unor "noi conflicte" în regiune. Considerat un actor-cheie în Orientul Mijlociu, Turcia întreţine relaţii pragmatice cu Iranul, în ciuda rivalităţii lor. 

Cele două ţări îşi multiplică eforturile pentru dezvoltarea schimburilor comerciale şi turistice, şi cooperează asupra dosarului sirian sprijinind totuşi tabere opuse. În acelaşi timp, Turcia, membru al NATO, întreţine relaţii complicate cu Washingtonul, în principal din cauza unor dispute asupra Siriei.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy