Erdogan contraatacă. Săgeți către SUA și Europa: 'Ar trebui să fie o mândrie că Turcia e membră NATO'

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat statele europene cu privire la posibile sancțiuni impuse Ankarei ca urmare a tensiunilor din Mediterana de Est cu Grecia și Cipru.

''Trebuie să ne fie recunoscute drepturile. Există acum multe drepturi pe care statele membre UE trebuie să le acorde Turciei'', a spus Erdogan, potrivit Agerpres care citează Reuters și DPA, după ce președintele Turciei a participat la tradiţionala rugăciune săptămânală a musulmanilor.

Amintim că liderii statelor membre ale UE, reuniţi joi la Bruxelles în cadrul summitului Consiliului European, au decis să sancţioneze acţiunile "ilegale şi agresive" ale Turciei în Marea Mediterană împotriva Greciei şi Ciprului.

"Măsurile hotărâte vor fi sancţiuni individuale şi se vor putea decide măsuri suplimentare dacă Turcia îşi continuă acţiunile", a explicat un diplomat european.

O listă de nume va fi întocmită în următoarele săptămâni şi va fi supusă aprobării statelor membre, conform concluziilor adoptate de participanţii la summit.

În luna octombrie, mai multe state membre ale Uniunii Europene, printre care Germania, s-au opus adoptării unor sancţiuni cerute mai ales de Franţa, Grecia şi Cipru împotriva Ankarei.

Turcia şi Grecia, membre ale NATO, au un diferend major legat de jurisdicţia maritimă şi de drepturile de explorare în Mediterana Orientală din cauza opiniilor divergente privind limitele platoului continental.

 

Turcia e supărată și pe SUA. Saga sistemelor S-400 obligă SUA să impună și ele sancțiuni Turciei

 

Aminim că așa cum a anunțat și DefenseRomania, SUA intenționează să impună sancțiuni Turciei pentru achiziționarea din Rusia a sistemelor antiaeriene S-400. Sancţiunile vin la aproape trei ani de zile de la momentul în care Moscova şi Ankara au bătut palma pentru acest tip de sisteme.

Presa internaţională sugerează că sancţiunile pe care Washingtonul vrea să le impună vizează administrația industriei de apărare din Turcia și pe șeful acesteia Ismail Demir.

Erdogan consideră că o asemenea măsură ar însemna o ''lipsă de respect''.

În timpul administraţiei Obama, precum şi sub cea a lui Trump, era o mândrie să ai un membru al NATO precum Turcia. A supune Turcia unor sancţiuni ar fi o lipsă de respect din partea SUA la adresa aliatului său foarte important din interiorul NATO'', a subliniat Recep Tayyip Erdogan, într-un interviu acordat la bordul avionului care îl aducea în ţară după o vizită în Azerbaidjan. Președintele turc s-a plâns și de probleme de comunicare pe timpul celor patru ani în care Casa Albă a fost condusă de Donald Trump.

Achiziţionarea sistemului rusesc S-400 de Ankara a tensionat relaţiile acesteia cu SUA în ultimii ani. Washingtonul susţine că aceste rachete sunt incompatibile cu sistemele de apărare al NATO. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel