Erdogan continuă să sfideze Statele Unite. Turcia, gata să lupte împotriva miliţiilor kurde din Siria

S.I. Catalin |
Data publicării:
președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan
președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a declarat luni hotărât să 'se debaraseze' de miliţiile kurde din nordul Siriei dacă Statele Unite nu le vor convinge să se retragă.

Această nouă ameninţare din partea preşedintelui Erdogan survine la trei zile după o convorbire telefonică cu omologul său Donald Trump în cursul căreia cei doi lideri au convenit să coopereze într-o manieră mai eficientă în nordul Siriei, potrivit AFP.

Discuţia telefonică a avut loc vineri, după anunţul făcut miercuri de Erdogan privind lansarea unei noi operaţiuni 'în zilele următoare' împotriva miliţiei kurde Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG) din nordul Siriei, care vizează poziţiile acestora situate la est de Eufrat.

Washingtonul sprijină YPG împotriva jihadiştilor din gruparea Statul Islamic (SI), însă Ankara consideră această miliţie drept o organizaţie 'teroristă' având legătură cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care duce un război de gherilă în sud-estul Turciei din 1984.

'Am vorbit cu Trump. Teroriştii trebuie să părăsească zona la est de Eufrat. Dacă nu pleacă, ne vom debarsa de ei', a spus el într-un discurs la Konya (centru), adăugând că YPG 'sunt o sursă de îngrijorare pentru noi, cu coridorul lor terorist'.

Cu toate acestea, el a părut că lasă deschisă posibilitatea unui eventual compromis cu Statele Unite, aliaţii Turciei în NATO.

'Din moment ce suntem parteneri strategici, trebuie să facem ceea ce este necesar', a spus el, repetând faptul că o eventuală ofensivă a Turciei ar putea începe 'în orice moment'.

Turcia a lansat deja două ofensive în nordul Siriei din 2016 împotriva YPG şi a jihadiştilor SI.

Tensiunile dintre Ankara şi Washington s-au agravat în ultimele săptămâni după ce Statele Unite au instalat posturi de observare în nordul Siriei, în apropierea graniţei cu Turcia, pentru a preveni o altercaţie între forţele turce şi cele kurde. Această măsură a provocat furia Turciei, care vede în acest dispozitiv o încercare a SUA de a proteja miliţiile YPG. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel