Erdogan contestă acordul maritim dintre Grecia şi Egipt şi anunţă reluarea activităţilor de foraj într-o zonă disputată din Mediterană

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat reluarea de către Turcia a explorărilor de hidrocarburi într-o zonă disputată din Mediterana orientală, anunţul său intervenind la o zi după semnarea unui acord maritim între Grecia şi Egipt, dar care a fost contestat de către Ankara, informează AFP.

'Am reluat activităţile de foraj şi am trimis în acest sens din nou în misiune (nava de cercetare seismică) Barbaros Hayrettin', a declarat Erdogan în cadrul unui discurs la Istanbul.

Ankara a anunţat săptămâna trecută suspendarea forajelor în Mediterana orientală pentru a începe negocieri cu Atena.

Erdogan a afirmat vineri că a fost de acord să suspende explorările la solicitarea cancelarului german Angela Merkel cu scopul de a 'facilita' discuţiile între Turcia şi Grecia, dar a acuzat Atena că 'nu îşi respectă promisiunile'.

Preşedintele turc nu a oferit mai multe detalii pe acest subiect, dar anunţul reluării activităţilor de foraj de către Turcia intervine la o zi după semnarea unui acord maritim între Egipt şi Grecia.

Acest acord, care vizează delimitarea frontierelor maritime între cele două ţări, pare să fie un răspuns direct la un acord similar încheiat în noiembrie trecut între Turcia şi guvernul oficial libian cu sediul la Tripoli.

Respectivul pact turco-libian, în termenii căruia teritoriul maritim al Turciei este considerabil lărgit, a stârnit proteste din partea majorităţii ţărilor riverane Mediteranei orientale, cu Grecia în frunte.

Erdogan a afirmat vineri că acordul greco-egiptean nu are 'nicio valoare', adăugând că Turcia 'va implementa cu hotărâre' propriul său acord încheiat cu guvernul libian.

Descoperirea în ultimii ani a unor vaste zăcăminte de gaze în Mediterana orientală a focalizat atenţia ţărilor riverane, precum Grecia, Cipru, Turcia, Egipt şi Israel.

Turcia şi-a intensificat activităţile de explorare în largul Ciprului, atrăgându-şi critici din partea majorităţii ţărilor din regiune şi a Uniunii Europene care a denunţat activităţi 'ilegale', aminteşte Agerpres.

Luna trecută, preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat 'încălcarea' de către Turcia a suveranităţii Greciei şi Ciprului în Mediterana orientală, cerând ca Ankara să fie sancţionată. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel