Erdogan afirmă că va discuta cu Putin situaţia din provincia siriană Deraa

Cristian Soare |
Data publicării:
președintele turc Recep Tayyp Erdogan
președintele turc Recep Tayyp Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că va purta discuţii cu omologul său rus Vladimir Putin cu privire la ofensiva lansată de regimul de la Damasc în provincia Deraa, sudul Siriei, cu sprijinul Moscovei, relatează AFP.

Liderii turc şi rus urmează să se întâlnească joi în marja summitului Brics (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), care se desfăşoară la Johannesburg de miercuri până vineri.

În cursul acestei întrevederi, Erdogan şi Putin vor discuta despre Siria şi mai ales despre ''problema din provincia Deraa, aceasta este una dintre cele mai dificile probleme", a declarat preşedintele turc în cadrul unei conferinţe de presă la Ankara, înainte de a pleca spre Africa de Sud.

Erdogan a afirmat că va aduce în atenţie şi problema Idlebului

Idleb este o provincie din nord-vestul Siriei, dominată de o coaliţie jihadistă şi situată la graniţa cu Turcia, aceasta din urmă temându-se că un posibil atac al regimului împotriva acestei regiuni ar putea provoca un nou val de migraţie. La Deraa şi Idleb ,,se poate întâmpla orice în orice moment", a spus Erdogan.

De la începutul crizei siriene, în 2011, Turcia i-a sprijinit pe rebelii care încearcă să-l înlăture de la putere pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, dar pe care Rusia şi Iranul îl sprijină militar.

În ciuda poziţiilor lor opuse, Ankara şi Moscova lucrează îndeaproape la dosarul sirian de anul trecut

Rusia şi Turcia sunt ţări-garant, alături de Iran, care sprijină ca şi Moscova regimul de la Damasc, ale aşa-numitului proces de la Astana, care a contribuit la reducerea violenţelor în Siria prin stabilirea unor ''zone de dezescaladare" anul trecut.

Cu toate acestea, guvernul turc a criticat puternic lansarea, luna trecută, a unei ofensive în provincia Deraa de către regimul sirian, cu sprijinul aviaţiei ruseşti.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel