În Belarus se strânge șurubul: Odată cu opresiunea împotriva opoziției, Lukașenko semnează un decret care permite Armatei să împuște civili

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Belarus
Foto: Ministerul Apărării din Belarus

Regimul Lukașenko întețește controlul asupra opoziției.

Operațiunea din ianuarie a serviciilor lui Aleksandr Lukașenko a vizat persoanele care au scris scrisori prizonierilor politici ai regimului. Deținuții susțin că numărul celor pe care autoritățile de ordine au intenționat să-i „găsească” ajunge la ”câteva sute” de persoane, relatează portalul independent Nasha Niva, citat de Belsat.

Pe 23 ianuarie, ofițeri ai serviciului de securitate KGB din Belarus au efectuat percheziții în masă, interogatorii și reținerea rudelor și apropiaților deținuților politici, precum și a foștilor deținuți politici recent eliberați din colonii și rămași în țară - amintește Belsat.

 

Metodele regimului Lukașenko seamănă izbitor cu cele folosite și în România comunistă

 

Surse au spus că numărul persoanelor care urmau să fie „interogate” de către servicii a ajuns la 700 de persoane. 

Majoritatea persoanelor au fost eliberate după audieri relativ scurte. Anchetatorii au fost interesați în primul rând de sursele de la care primesc ajutor deținuții politici și familiile lor, precum și cine îi ajută sistematic pe deținuții din Belarus.

Cel puțin o persoană a fost acuzată că a primit bani pe cardul său de credit și apoi i-a distribuit familiilor deținuților politici, precum și că le-a trimis pachete. Deși banii nu au provenit din fonduri, ci de la prieteni și cunoscuți, persoana se află în prezent în arest preventiv.

Majoritatea persoanelor reținute în timpul raidului erau femei în vârstă. Nu sunt nici rude ale deținuților politici, nici activiști, ci pur și simplu i-au ajutat într-un fel sau altul pe deținuții politici. Cea mai în vârstă dintre femeile reținute avea 82 de ani.

 

Lukașenko capătă ”imunitate totală”: Decret prin care Armata poate împușca, legal, civili

Preşedintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko

Aleksandr Lukașenko a semnat, pe 1 februarie, un decret de modificare a regulamentelor forțelor armate din Belarus, arată Radio Svaboda - secția în limba belarusă de la Europa Liberă. 

Noua modificare - intrată în vigoare pe 3 februarie - conferă, practic, ”imunitate totală” pentru regimul Lukașenko, din moment ce Armata Belarusului are dreptul de a „utiliza arme de foc, mijloace speciale și echipamente speciale de luptă și echipamente speciale împotriva civililor în îndeplinirea sarcinilor încredințate armatei”.

Practic, ofițerii KGB și militarii din Forțele Speciale ale Armatei au dreptul de a folosi arme letale împotriva civililor care protestează împotriva regimului, dacă situația nu va putea fi gestionată prin mijloace ”tactice”, precum gloanțe de cauciuc, gaze lacrimogene, tunuri cu apă ori orice alte dispozitive neletale folosite de forțele de ordine.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel