Emmanuel Macron vorbeşte în numele europenilor: U.E să-şi consolideze relaţiile cu China

S.I. Catalin |
Data publicării:

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a cerut marţi, într-o convorbire telefonică, preşedintelui chinez Xi Jinping să "continue să reechilibreze" relaţia dintre Uniunea Europeană şi China, în special în privinţa accesului pe piaţă, informează AFP.

În contextul apropierii summitului G20 de la Roma şi a COP-26 de la Glasgow, unde preşedintele chinez Xi Jinping nu va fi prezent, cei doi lideri au discutat despre dosarele internaţionale la ordinea zilei - COVID-19, climă, comerţ, Afganistan, energia nucleară iraniană - într-un context al tensiunilor tot mai mari dintre Beijing şi Washington.

În perspectiva în care Franţa va prezida Consiliul UE în prima jumătate a anului 2022, Emmanuel Macron i-a cerut omologului său "să continue să reechilibreze relaţia euro-chineză în direcţia unei reciprocităţi mai mari, în special în ceea ce priveşte accesul la piaţă", potrivit Palatului Elysee.

El a cerut Chinei "să adopte o abordare constructivă prin ridicarea măsurilor coercitive adoptate împotriva statelor membre ale UE şi a reprezentanţilor instituţiilor europene" ca răspuns la sancţiunile adoptate în martie de UE pentru persecutarea musulmanilor uiguri din regiunea Xinjiang de către autorităţile chineze.

Pe acest subiect, preşedintele francez a cerut Beijingului să respecte "angajamentele asumate privind ratificarea convenţiilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) şi lupta împotriva muncii forţate".

Pe tema schimbărilor climatice, preşedintele francez Emmanuel Macron "a încurajat China să îşi facă publică contribuţia hotărâtă la nivel naţional şi să transmită un semnal decisiv prin ridicarea nivelului de ambiţie şi prin progrese concrete în ceea ce priveşte eliminarea cărbunelui".

Beijingul vrea să limiteze utilizarea combustibililor fosili la mai puţin de 20% până în 2060, conform unui plan ce stabileşte o serie de obiective pentru atingerea neutralităţii carbonului, dat publicităţii duminică.

Întrebat la începutul lunii octombrie despre relaţiile tensionate dintre Statele Unite şi China, Emmanuel Macron a reamintit nevoia ca "Europa să vorbească cu o voce care este a sa" în relaţia cu Beijingului."Relaţiile noastre sunt alimentate de exigenţele legate de ceea ce ne separă şi de voinţa de a continua să ne angajăm în ceea ce ne apropie", a explicat el. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel