Emmanuel Macron, reacţie în disputa SUA - Iran:Nu vom deveni aliaţi...

Mihai Ciobanu |
Data publicării:
Preşedintele francez Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron

Subiectul este înainte de toate geopolitic, iar noi nu vom deveni aliaţi ai Iranului împotriva SUA, afirmă preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

Franţa nu urmăreşte un interes comercial în ceea ce priveşte situaţia din Iran, ci are ca prioritate stabilitatea în Orientul Mijlociu când acţionează pentru menţinerea acordului nuclear iranian, a declarat joi la Sofia preşedintele francez, Emmanuel Macron, citat de AFP. 

"Subiectul este înainte de toate geopolitic. Noi nu vom deveni aliaţi ai Iranului împotriva SUA! Şi nu vom declanşa un război comercial cu SUA cu privire la Iran sau contrasancţiuni la adresa întreprinderilor americane", a declarat Macron în finalul summitului UE-Balcani la Sofia. 

După retragerea americană din acord şi ameninţarea Statelor Unite că vor sancţiona întreprinderile care fac comerţ cu Iranul, inclusiv europene, grupul petrolier francez Total a avertizat că ar renunţa la un contract important gazier în Iran dacă nu obţine derogare din partea SUA. Teheranul a anunţat imediat că grupul chinez CNPC ar putea să-i ia locul. 

"Noi nu vom constrânge întreprinderile să rămână. Preşedintele Republicii franceze nu este PDG-ul grupului Total. Acesta apără interesele întreprinderii sale, ţinând seama de ceea ce piaţa iraniană îi aduce în raport cu piaţa saudită şi cea din alte ţări. Consecinţele indirecte ale deciziei americane vor favoriza poziţiile ruseşti şi chineze în regiune şi le vor avantaja întreprinderile", a declarat preşedintele francez.

"Dar prioritatea mea este să se facă totul pentru a deschide societatea iraniană", a adăugat şeful statului francez, amintind că elementele cele mai conservatoare ale societăţii iraniene se opuseseră acordului tocmai pentru că el favoriza o deschidere a societăţii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel