Emmanuel Macron cere o mai mare coeziune în cadrul NATO

Eduard Pascu |
Data publicării:
Sursa foto: Captură video NATO/Twitter
Sursa foto: Captură video NATO/Twitter

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut vineri o mai mare "coeziune" în cadrul NATO, reproşându-i încă o dată Turciei că acţionează de una singură în detrimentul aliaţilor săi, relatează AFP.

Viitorul summit al NATO de la 14 iunie de la Bruxelles "trebuie să permită întărirea coeziunii în cadrul Alianţei Nord-Atlantice", a declarat şeful statului francez la finalul unei întrevederi cu secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg, la Palatul Elysee, transmite Agerpres.

"Solidaritatea între aliaţi nu este pur şi simplu un cuvânt, cu geometrie variabilă. Ea implică îndatoriri, responsabilităţi ale unora faţă de ceilalţi. Ea implică pentru fiecare dintre aliaţi să se angajeze să respecte dreptul internaţional şi regulile de conduită clare", a adăugat şeful statului francez.

"Asta presupune să nu urmărim interese naţionale contradictorii cu interesele de securitate ale celorlalţi aliaţi cum a fost uneori cazul în timpul ultimilor ani în Siria, în Mediterana de Est, în Libia, în Caucaz sau în termeni de interoperabilitate a sistemelor de armament, ceea ce este absolut critic în cadrul NATO", a subliniat el, referindu-se în mod clar la Turcia.

 



Preşedintele francez a făcut de asemenea apel la "responsabilitatea aliaţilor" în eforturile lor de apărare, fie în materie de buget sau în teren, în special în lupta împotriva terorismului.

"Nu este momentul risipirii eforturilor, ci al responsabilităţii fiecăruia şi al cooperării tuturor", a subliniat Emmanuel Macron, reamintind că Franţa a atins în 2020 obiectivul de cheltuieli militare de 2% din PIB fixat de Alianţa Nord-Atlantică, în pofida pandemiei de COVID-19, şi că ţara sa se află în prima linie în lupta împotriva terorismului în Sahel.

El a pledat încă o dată pentru o mai mare suveranitate europeană în materie de apărare, în contextul în care unii se tem ca acesta să nu se realizeze în detrimentul NATO.

"Ştiu că unii văd în continuare lucrurile în termeni de competiţie, de joc cu sumă nulă. Eu cred că logica asta este depăşită şi eforturile pe care le fac europenii se adaugă eforturilor aliaţilor noştri americani", a spus el.

Jens Stoltenberg a dezvăluit că viitorul summit reprezintă o "oportunitate unică pentru a întări alianţa între Europa şi America de Nord".

Venirea democratului Joe Biden la Casa Albă oferă din acest punct de vedere noi perspective după marea rezervă, chiar ostilitate, a predecesorului său Donald Trump faţă de Alianţă.

"Vom întări unitatea şi solidaritatea noastră, ceea ce înseamnă să ne consultăm mai mult în cadrul NATO asupra a tot ce afectează securitatea noastră, să ne reafirmăm valorile fundamentale şi să întărim angajamentul nostru în materie de apărare colectivă, inclusiv printr-o creştere a investiţiilor", a spus Jens Stoltenberg.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel