Elveția, singura țară din lume unde cetățenii decid strategia Armatei. Referendum pentru avioane de vânătoare

Tudor Curtifan |
Data publicării:
F-18, Elveția. Sursă: NATO
F-18, Elveția. Sursă: NATO

Elveția este singura țară din lume unde cetățenii hotărăsc strategia Armatei. Pe 27 septembrie, elvețienii vor fi chemați la urne pentru a vota achiziționarea a noi aeronave de vânătoare.

Contractul care va fi supus referendumului se ridică la 6,64 de miliarde de dolari. Cei de la Swiss Info precizează că începând din 1977, Elveția a organizat 25 de voturi privind securitatea națională. Un exemplu de democrație care, surprinzător, spune sursa citată, a dus la consolidarea Armatei și nu la slăbirea acesteia.

Sursa citată precizează că votul reflectă opțiunile politice și ideologia cetățenilor. Cei care susțin partide de centru-dreapta ori au poziții conservatoare votează în favoarea achizițiilor, în timp ce ecologiștii și cei de stânga votează împotriva acestor programe.

Există totuși semne de întrebare în aceste practici care sunt cu siguranță democratice, dar aduc în discuție faptul că cetățenii, și nu specialiști au ultimul cuvânt în ceea ce privește dezvoltarea Armatei. În orice caz, părerile sunt împărțite cu privire la această chestiune.

 

Elvețienii nu au vrut Gripen

 

Sursa citată amintește de ultima tentativă a Bernei de a achiziționa avioane de vânătoare care a picat la referendum în 2014, în urmă cu șase ani. Dacă în 1993 elvețienii au acceptat achiziționarea aeronavelor americane F/A-18, în 2014 aceștia au respins achiziționarea avioanelor Gripen. Referendumul a fost câștigat de cei care s-au opus, cu un procent de 53.4% iar participarea la ambele scrutine a fost de peste 44%.

Votul din 27 septembrie reprezintă astfel a doua tentativă pentru achiziționarea de noi avioane. Sursa citată mai precizează că specialiștii au ajuns la concluzia că referendumul nu a trecut din cauza costului programului și faptului că era specificat tipul aeronavei care urma să fie achiziționată.

Spre deosebire de votul din 2014, de această dată alegătorii vor fi consultați doar cu privire la achiziționarea de noi aeronave de vânătoare. Dacă referendumul va fi validat, va rămâne la latitudinea experților și factorului politic să aleagă modelul de avion pe care Elveția îl va achiziționa.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel