Eliminarea lui Prigojin - crimă coordonată de Nikolai Patrușev cu acordul lui Putin. Rusia se baza pe Kazahstan în cazul extinderii revoltei Wagner

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Evgheni Prigojinn la înmormântarea mai multor mercenari Wagner. Sursa foto: Severreal.org.
Evgheni Prigojinn la înmormântarea mai multor mercenari Wagner. Sursa foto: Severreal.org.

Moartea fondatorului companiei militare private (PMC) „Wagner” Evgheni Prigojin în accidentul de avion din luna august a fost o crimă ordonată de secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei Nikolai Patrușev, potrivit publicației americane The Wall Street Journal care citează surse din agențiile de informații occidentale, precum și un fost ofițer de informații rus.

Interlocutorii publicației susțin că Patrușev a început să-l avertizeze pe președintele rus Vladimir Putin despre influența crescândă a lui Prigojin încă din vara anului 2022, dar Putin a ignorat avertismentele, mai ales că „wagnerii” obțineau succese pe frontul din Ucraina.

Un fost ofițer de informații rus susține că totul s-a schimbat în octombrie 2022, după ce Prigojin l-a sunat pe Putin și s-a plâns „nepoliticos” de lipsa de muniție. Conversația lor a fost auzită și de Nikolai Patrușev, care a profitat de ocazie pentru a-l convinge pe Putin să se distanțeze de Prigojin. Potrivit secretarului Consiliului de Securitate, fondatorul PMC a devenit periculos și a încetat să mai respecte autoritatea Kremlinului.

 

Putin nu s-a opus înlăturării lui Prigojin

 

Până în decembrie 2022, „a devenit clar că Patrușev a câștigat”, după cum susține sursa. Putin a ignorat declarațiile publice ale lui Prigojin despre lipsa de muniție și, în general, apelurile acestuia. Pe 23 iunie 2023, Prigojin s-a răzvrătit. În acest moment, Patrușev „a luat puterea în propriile mâini”, notează publicația. Potrivit The Wall Street Journal, secretarul Consiliului de Securitate a organizat o „campanie” de telefoane pentru a-l convinge pe Prigojin să pună capăt rebeliunii. De asemenea, i-a apelat pe ofițerii apropiați fondatorului PMC, însă Prigojin nu a răspuns apelurilor venite de la Kremlin.

În plus, Patrușev i-a apelat pe președintele belarus Alexander Lukașenko și pe președintele kazah Kassîm-Jomart Tokaev, în încercarea de a găsi mediatori pentru a rezolva conflictul.

Interlocutorii ziarului american susțin că apelul către Tokaev era de asigurare în cazul celui mai rău scenariu. Se presupunea că, dacă armata rusă nu ar fi putut să-i rețină pe mercenarii lui Prigojin, atunci Kazahstanul și-ar fi trimis trupele în Rusia ca o favoare reciprocă pentru intrarea forțelor OTSC în țară pe fondul tulburărilor în masă din ianuarie 2022. Cu toate acestea, Tokaev a refuzat, spun sursele citate.

Potrivit unui fost ofițer de informații rus, la începutul lunii august, când revolta PMC Wagner era deja încheiată și Prigojin trebuia să „meargă” în Belarus, Patrușev i-a ordonat asistentului său să înceapă pregătirea unei operațiuni „pentru eliminarea lui Prigojin”. Reprezentanții agențiilor de informații occidentale susțin că ulterior i s-au arătat lui Putin aceste planuri, iar el nu s-a opus.

 

Kremlinul neagă orice implicare în moartea lui Prigojin

 

Pe 23 august, Prigojin a așteptat ca avionul său privat Embraer Legacy 600 să fie verificat pe aeroportul din Moscova înainte de a decola. Potrivit unor surse din serviciile de informații occidentale, tocmai în acel moment a fost plasată o încărcătură explozivă sub aripă. La scurt timp după decolarea de la Moscova, avionul s-a prăbușit în regiunea Tver. Toate cele 10 persoane de la bord, inclusiv Prigojin și comandantul PMC Wagner Dmitri Utkin, au murit.

Kremlinul a negat orice implicare în moartea lui Prigojin. Secretarul de presă al președintelui rus Dmitri Peskov a numit declarațiile conform cărora ordinul de doborâre a avionului cu Prigojin la bord a fost dat personal de Putin, drept “minciuni absolute”.

În octombrie, vorbind la o ședință a Clubului de discuții Valdai,  Vladimir Putin a declarat că experții au găsit fragmente de grenade de mână în corpurile pasagerilor morți din avion. Comisia de anchetă a deschis un dosar penal în temeiul unui articol privind încălcarea regulilor de siguranță a traficului și operarea transportului aerian, dar până în prezent nu a făcut publică versiunea oficială a cauzelor prăbușirii avionului lui Prigojin.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel