Elicoptere SMURD. România achiziționează 22 de aparate. Detalii privind proiectul

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
elicopter smurd
EXCLUSIV
elicopter smurd

MAI urmează să achiziționeze 22 elicoptere și simulatoare de zbor pentru gestionarea situațiilor de urgență.

În acest sens, DEFENSE ROMÂNIA a solicitat informații privind stagiul programului de achiziționare de elicoptere pentru SMURD, dar și despre licitația ce va urma.
 
Într-un răspuns ulterior, MAI anunță că a demarat proiectul privind achiziția de elicoptere și simulatoare de zbor, el fiind aprobat printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului României în cursul zilei de ieri.
 
Potrivit datelor furnizate, Inspectoratul pentru Situații de Urgență  a fost desemnat drept unitate pentru de achiziții pentru 22 de elicoptere. Vor fi astfel achiziționate 10 elicoptere ușoare și 12 elicoptere medii/grele și cel puțin un simulator de zbor.
 
Achiziția se va realiza cu fonduri europene nerambursabile. Totodată, în următoare perioadă va fi ințiată o licitație deschisă pentru achiziția de elicoptere.
 
Răspunsul complet al MAI la solicitarea DEFENSE ROMÂNIA:

 

„Ministerul Afacerilor Interne a inițiat proiectul Ordonanței de Urgență a Guvernului privind achiziția centralizată de elicoptere și simulatoare de zbor aparținând Ministerului Afacerilor Interne pentru gestionarea situațiilor de urgență, prin care instituția noastră este desemnată „unitate de achiziții centralizată pentru achiziția centralizată de elicoptere ușoare, medii/grele, precum și de simulatoare de zbor, pentru Inspectoratul General de Aviație al MAI, necesare pregătirii și executării misiunilor operative în situații de urgență”.

Acest proiect de act normativ a fost supus dezbaterii publice de către Ministerul Afacerilor Interne, conform prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.

În cursul zilei de 17 iulie, în ședința Guvernului României, a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă privind achiziția centralizată de elicoptere și simulatoare de zbor pentru gestionarea situațiilor de urgență.

Potrivit ordonanței, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a fost desemnat drept unitate de achiziții centralizată pentru 22 elicoptere (10 elicoptere ușoare și 12 elicoptere medii/grele) și cu cel puțin un simulator de zbor.

Aeronavele vor îmbunătăți substanțial capacitatea de răspuns și de pregătire în cazul situațiilor de urgență de amploare și intensitate deosebită. De asemenea, amplasarea în teritoriu a resurselor ce vor fi achiziționate va permite furnizarea unui răspuns rapid în situații de urgență pe întreg teritoriul național, dar și acoperirea a două componente esențiale a misiunilor de căutare-salvare, respectiv cele din mediul montan și misiunile pe mare.

Achiziția se va realiza din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), din care MAI beneficiază de aproximativ 600 milioane Euro. Din această sumă, au fost alocate aproximativ 170 milioane Euro pentru achiziția de elicoptere.

În perioada următoare, IGSU va iniția o licitație deschisă având ca scop încheierea unui acord cadru pentru achiziția de elicoptere, în valoare de aproximativ 418 milioane Euro și care se va derula pe parcursul a 4 ani”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel