Elicopter prăbuşit: Opt membri ai Forţei multinaţionale de observatori în Sinaiul egiptean, printre care 6 americani, au murit

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Opt membri ai Forţei multinaţionale de observatori (FMO) în Sinaiul egiptean - şase americani, un francez şi un ceh - şi-au pierdut viaţa joi în urma prăbuşirii elicopterului în care se aflau, a confirmat FMO, însărcinată cu supravegherea respectării păcii în Israel şi Egipt.

Un membru american al Forţei a supravieţuit prăbuşirii şi a fost evacuat pentru a primi îngrijiri, se menţionează într-un comunicat citat de AFP. Acesta precizează că accidentul a avut loc în timpul unei 'misiuni de rutină, în apropiere de Sharm el-Sheik, în Egipt', transmite Agerpres.

'FMO va întreprinde o anchetă pentru a stabili cauza accidentului', adaugă comunicatul, menţionând că, 'în acest stadiu, nu există informaţii care să indice că prăbuşirea nu a fost un accident'. Forţa multinaţională mai menționează că s-au demarat 'eforturi de cooperare între Egipt şi Israel' în urma prăbuşirii. Conform purtătorului de cuvânt al armatei israeliene, Jonathan Conricus, aceasta s-a oferit să 'furnizeze un ajutor medical imediat'.

Un elicopter al armatei, 'cu militari de elită specializaţi în operaţiuni de salvare, a fost trimis la aeroportul din Ramon (sudul Israelului)', a adăugat el.

La trei ani după semnarea tratatului lor de pace şi după ce ONU a anunţat că nu va furniza Căşti albastre pentru Sinai, Egiptul şi Israelul, cu sprijinul activ al SUA, au creat în 1982 FMO ca organizaţie internaţională independentă de menţinere a păcii. FMO numără în prezent puţin peste 1.100 de militari de diferite naţionalităţi, printre care australieni, americani, canadieni, francezi.

Noul șef al Pentagonului, Christopher C. Miller, a transmis printr-un mesaj postat pe Twitter că „Suntem întristați de pierderea a 6 membri ai serviciilor naționale din SUA și 2 din cadrul națiunilor partenere, care operează în cadrul Forței Multinaționale de Observatori (MFO), într-un accident de elicopter în Peninsula Sinai.”



În peninsula Sinai, scena unor confruntări între Israel şi Egipt înainte ca aceste două state să semneze pacea în 1979, acţionează acum diferite grupări armate, printre care o aripă locală a organizaţiei jihadiste Stat Islamic (SI). Forţele de securitate egiptene luptă contra unei insurecţii islamiste care s-a intensificat în nord-estul Sinaiului. În februarie 2018, autorităţile egiptene au lansat o operaţiune de anvergură împotriva islamiştilor, mai ales în nordul Sinaiului, nu departe de Israel şi de Fâşia Gaza palestiniană.

De atunci, în jur de 930 de presupuşi luptători islamişti au fost ucişi, conform cifrelor comunicate de armata egipteană, care a pierdut la rândul său zeci de membri. 

 

Citește și: Liniile roșii ale Egiptului în Libia și evitarea unui conflict cu Turcia, pe care nimeni nu și-l dorește

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel