Eleonora Mitrofanova, ambasadoarea Rusiei la Sofia, convocată la MAE după ce Moscova l-a pus pe lista de urmăriți pe jurnalistul Bellingcat, bulgarul Hristo Grozev

Ministerul Afacerilor Externe al Bulgariei a anunțat că, pe 29 decembrie, în prima zi lucrătoare după sărbători, a convocat-o oficial pe ambasadorul rus Eleonora Mitrofanova în legătură cu lista de persoane urmărite de ruși, pe care se află și jurnalistul de investigație de la Bellingcat, bulgarul Hristo Grozev.

Ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, a fost convocată la o întâlnire la Ministerul de Externe bulgar pe 29 decembrie.

Convocarea are legătură cu cazul jurnalistului de investigaţie de la Bellingcat, bulgarul Hristo Grozev, declarat căutat de Ministerul Afacerilor Interne al Federaţiei Ruse.

În cadrul convocării se va discuta și despre interzicerea studiului limbii bulgare în regiunile ocupate din Ucraina de către Federaţia Rusă, despre îndepărtarea portretelor unor personalităţi istorice bulgare, a precizat Ministerul Afacerilor Externe.

Grozev a fost declarat căutat luni, o declaraţie a Ministerului rus de Interne precizând că este căutat pentru încălcarea "unui articol din Codul penal al Federaţiei Ruse".

Potrivit EFE, toate partidele parlamentare, cu excepţia partidului pro-rus Vazrajdane (Renaşterea) şi a Partidului Socialist, moştenitor al partidului comunist, au cerut ca reprezentanta Moscovei să răspundă pentru ceea ce ei consideră o ameninţare la adresa drepturilor şi libertăţilor civile ale jurnalistului de la Bellingcat, un site specializat în verificarea faptelor şi în informaţii din surse deschise, arată Agerpres.

 

Hristo Grozev



Grozev, în vârstă de 53 de ani, este jurnalist și șef al proiectului Bellingcat. A participat la investigaţiile care au identificat doi responsabili ruşi care ar fi avut legătură cu doborârea, în 2014, a zborului MH17/MAS17 al companiei Malaysian Airlines în estul Ucrainei, care a ucis 298 de persoane.

Jurnaliştii Bellingcat au publicat în repetate rânduri investigaţii privind crimele de război comise de Federaţia Rusă în Ucraina, cazul Navalnîi şi uciderea lui Boris Nemţov, cazul „Wagnerienilor” etc.

Postul naţional de radio din Bulgaria, BNR, aminteşte că, în iulie, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a anunţat că Grozev a fost implicat într-o tentativă de deturnare a unor avioane de vânătoare ruseşti, plătind bani piloţilor ruşi la ordinul ucrainenilor.

Grozev a câştigat numeroase premii de jurnalism pentru investigaţiile sale din surse deschise privind crimele comise de serviciile ruseşti şi neagă acuzaţiile.

El lucrează pentru Bellingcat din 2015. Într-un interviu recent, jurnalistul a afirmat că dezvăluirile site-ului au fost "cel mai mare coşmar al Kremlinului".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel