Elementul surpriză, punctul forte al rachetelor ATACMS: Pe 30 octombrie, Ucraina a lovit Crimeea cu rachetele americane

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
ATACMS / Foto: Lockheed Martin
ATACMS / Foto: Lockheed Martin

În octombrie, forțele ucrainene au folosit pentru prima dată rachete ATACMS furnizate de SUA, iar rezultatele au fost pozitive. Președintele Volodimir Zelenski afirma după primul atac cu ATACM că armele „s-au dovedit a fi bune”.

Rachetele ATACMS au fost văzute ca un mijloc foarte eficient de a ține trupele și echipamentele Rusiei departe de linia forntului, iar atacurile asupra bazelor aeriene rusești de la Berdiansk și Luhansk au confirmat părerile specialiștilor.

Săptămâna trecută, Reuters relata că un grup de republicani cu funții cheie în Congresul SUA l-a îndemnat pe președintele Joe Biden să trimită rachete cu rază mai lungă de acțiune ATACMS în Ucraina. „Cerințele Ucrainei pentru a mări raza de lovire de  rămâne urgentă, în special pentru ținte situate pe teritoriul Crimeeei”, au scris reprezentanții Michael McCaul și Mike Rogers și senatorii James Risch și Roger Wicker.

McCaul prezidează Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților, Rogers conduce Comisia pentru Servicii Armate din Cameră, Risch este republicanul de top în Comisia de Afaceri Externe din Senat și Wicker este cel mai bine poziționat republican în Comisia pentru Servicii Armate din Senat.

Reamintim că oficialii SUA au sugerat că Ucraina a primit un număr mic de rachete M39 (ATACMS Block I), aproximativ 20-30 de unități, scria zilele trecute AP

 

Zalujnîi: Rachete ATACMS au lovit ținte din Crimeea

Valeri Zalujnîi, într-o fotografie cu Anatoli Ștefan ”Stirlitz”, un ofițer al Armatei ucrainene / Instagram, Anatoli Ștefan

Tot săptămâna trecută, mai precis pe 30 octombrie, se pare că forțele ucrainene au reușit să efectueze un atac reușit asupra unor facilități militare rusești, poziționate în Crimeea anexată de Rusia în 2014.

Informația a fost confirmată chiar de șeful Armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, care, în analiza făcută pentru The Economist despre situația de pe front, aprecia eficacitatea deosebită a armelor americane. ”Pe 30 octombrie, Ucraina a lovit Crimeea pentru prima dată cu rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune furnizate de americani”.

Probabil, generalul Zalujnîi se referea la atacul asupra ”unui obiectiv strategic al sistemului de apărare aeriană de pe coasta de vest a Crimeei” (unele canale de telegram susținând că a fost vorba de sistemul antiaerian S-300) - în apropiere de Sevastopol - lovitură anunțată la acel moment de StratCom al Ucrainei fără a preciza detalii privind tipurile de arme utilizate, notează media ucraineană.

Militarul Anatoli Ștefan ”Stirlitz”, din Armata ucraineană, a arătat un videoclip cu o lansare a rachetelor balistice americane ATACMS:

Crimeea, crede el, rămâne cea mai mare vulnerabilitate a lui Putin. Este centrul proiectului său de refacere a imperiului, iar legitimitatea sa se bazează pe faptul că a încorporat Crimeea la Federația Rusă.

În ultimele luni, Ucraina a dus războiul în peninsula pe care Putin a anexat-o în 2014 și care rămâne esențială pentru logistica războiului său. „Trebuie să știe că face parte din Ucraina și că acest război are loc acolo”, arăta șeful armatei Ucrainene.

Practic, așa cum remarca Zalujnîi, armele cu rază lungă de acțiune rup lanțul logistic al Armatei Ruse situat undeva la 100-150 de kilometri de linia frontului. Așa cum anticipa și DefenseRomania, rușii sunt nevoiți acum să își repoziționeze echipamentele militare mai departe de focul ucrainean și sunt nevoiți să își consolideze apărarea antiaeriană, aducând din alte zone echipamente antiaeriene și de război electronic (vulnerabilizând pozițiile lăsate descoperite).

Așa cum remarcau și unii analiști ATACMS are un avantaj major față de rachetele de croazieră Storm Shadow, lansate din aer. Rachetele ATACMS nu au nevoie de aeronave pentru a putea fi lansate, operațiunea fiind efectuată de lansatoarele HIMARS, ceea ce la face mult mai dificil de detectat și de eliminat, întrucât rușii nu au putut să distrugă până acum niciunul dintre lansatoarele HIMARS operate de ucraineni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel