ATACMS au lovit la peste 100 de km în adâncimea frontului. Cât de eficiente sunt rachetele și ce pot face rușii

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachetă ATACMS / Foto: Lockheed Martin
Rachetă ATACMS / Foto: Lockheed Martin

"Numărul mic" de rachete ATACMS, promis de SUA, a ajuns pe front, iar noul tip de rachete permite forțelor ucrainene să atingă ținte rusești care anterior erau inaccesibile.

Cu o întârziere de peste 12 luni, Statele Unite au trimis Ucrainei rachete ATACMS, iar utilitatea acestora a fost evidentă încă de la primele lovituri.

Forțele ucrainene au lovit marți două baze aeriene pe teritoriul controlat de Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de americani, care erau cerute cu insistență de Kiev. Bazele se aflau la o distanță considerată sigură de ruși, iar în atacuri au fost distruse cel puțin 9 elicoptere, depozite de muniții și echipamente, infrastructura aerodromului, iar un lansator Pantsir ar fi fost avariat.

Utilizarea ATACMS a fost confirmată marți președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a recunoscut că au fost folosite pe câmpul de luptă împotriva Rusiei și atacul a fost ”executat foarte precis”.

De asemenea, Forțele armate ucrainene au publicat și imagini cu momentul lansării câtorva ATACMS:

Livrarea ATACMS a fost ținută secretă până acum. Decizia SUA este una neobișnuită (întrucât americanii au făcut publice cam toate echipamentele oferite Ucrainei), dar logica a fost una corectă: livrarea în liniște a rachetelor ATACMS i-a luat prin surprindere pe ruși și primele atacuri au trecut străpuns apărarea aeriană rusă

 

Cât de eficiente sunt rachetele și ce pot face rușii

ATACMS / Foto: US Army

Nu e clar câte elicoptere au fost distruse (probabil 9 unități), dar imaginile satelitului Planet Labs din 19 iulie 2023 arătau desfășurarea a 15 elicoptere ale armatei ruse în Luhansk ( în special Ka-52, Mi-28 Mi-8/Mi-17). De obicei, acolo erau staționate 12-16 elicoptere rusești, inclusiv elicoptere Mi-24.

"Nu am ocazia să vă povestesc despre asta”, a precizat Iurii Ihnat la Radio Svoboda. ”Dar lovirea unor astfel de echipamente precum elicopterele inamicului - Ka-52, Mi-24 - este o veste bună pentru noi. Pentru că elicopterele, împreună cu aviația tactică, acționează constant pe linia frontului”, a explicat purtătorul cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, făcând referire la faptul că elicopterele erau folosite activ pentru a distruge blindatele ucrainene cu rachete antitanc.

ATACMS pot schimba situația de pe câmpul de luptă, mai ales dacă ar fi disponibile în număr mai mare.

Atât Berdiansk, cât și Luhansk  se află la peste 90 km de cea mai apropiată linie a frontului. Cu toate acestea, putem presupune că loviturile au fost executate de la o distanță mai mare, de peste 100 de km, din zone mai sigure aflate în teritoriul controlat de ucraineni, pentru a nu expune instalațiile HIMARS loviturilor executate de armata rusă.

Decidenții ruși sunt forțați să schimbe ceva și vor încerca mai activ să găsească și să distrugă rachetele ATACMS.

De asemenea, rușii sunt nevoiți să își consolideze apărarea antiaeriană în spatele liniei frontului, aducând din alte zone echipamente antiaeriene și de război electronic (vulnerabilizând pozițiile lăsate descoperite). Rusia ar putea chiar să își mute depozitele și echipamentele mai departe de cei 160 de km - rază de acțiune a rachetelor ATACMS.

 

Ce variantă și câte ATACMS au primit ucrainenii - câte rachete au folosit în primele atacuri

Lansatoare M270 și HIMARS, capabile să loveacă cu rachete GLSDB de ultimă generație și ATACMS. Foto: YouTube @EngineerReact

Sursele publicației Insider spun că în Ucraina a folosit o variantă mai timpurie a rachetelor MGM-140 ATACMS. Ar fi vorba de M39 (ATACMS Block I), o rachetă cu muniții cu dispersie, cu o rază de acțiune de aproximativ 165 de km.

Oficialii SUA au sugerat că în Ucraina a fost trimis un număr mic de ATACMS, aproximativ 20-30 de unități, scrie AP.

Numărul acestora este unul extrem de mic, mai ales dacă ne raportăm la cantitatea utilizată în atacurile de marți de la cele două aeroporturi: potrivit WP, care citează un oficial al armatei ucrainene, ar fi folosite în atacuri 18 rachete ATACMS.

ATACMS Block I are o greutate a focosului cluster este de 570 kg, în timp e greutatea rachetei la lansare este de 1650 kg. Focosul conține până la 950 de submuniții M74, fiecare dintre acestea capabilă să acopere o suprafață de până la 15 metri pătrați. Aceste submuniții sunt eliberate în timpul zborului și se dispersează pe o zonă mare.

Deși ATACMS primite au o rază de acțiune mai scurtă decât variantele ulterioare, experții spun că va permite armatei ucrainene să lovească, printre alte ținte, artileria Moscovei și să-și amenințe aprovizionarea militară și liniile de comunicație din spatele frontului.

Pe lângă numărul redus de rachete primite, raza acestor nu permite lovirea țintelor din Crimeea, cum ar fi Podul Kerci, așa cum remarca și gen. Hodges, într-un comentariu pentru Newsweek.

Avantajul major al rachetelor balistice ATACMS este că - spre deosebire de rachetele de croazieră Storm Shadow, lansate de  aeronave Su-24 care depind de aerodromuri - acestea sunt lansate de lansatoarele HIMARS foarte mobile și ușor camuflabile.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel