Egiptul va primi cel puțin 11 avioane Su-35 în acest an devenind singura țară care deține Su-35 în afara tandemului Rusia - China

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Corporația rusă Sukhoi este foarte aproape să livreze 11 avioane Su-35 către clienți externi și patru avioane Su-57 către Ministerul Apărării din Rusia, după cum a declarat vicepremierul țării Yuri Borisov în timpul vizitei efectuate săptămâna trecută la uzina de aviație Gagarin din Komsomolsk-pe-Amur. Foarte probabil, avioanele Su-35 sunt destinate Egiptului.

"Anul acesta 15 avioane de luptă urmează să fie livrate de fabrica de aviație Gagarin în baza contractelor de export și către clientul intern. Anul acesta vor fi livrate patru avioane produse în serie, în cadrul unui contract pe termen lung pentru Su-57. Producția de avioane Su-35 de generația 4 ++ continuă", a declarat vicepremierul citat de TASS.

Așadar, excluzând cele patru Su-57, celelalte 11 avioane de vânătoare care urmează să fie livrate anul acesta ar trebui să fie Su-35, deoarece fabrica produce în prezent doar aceste două tipuri de aeronave. De fapt, fabrica produce și avioanele de bombardament Su-34 cu două locuri, dar în decembrie 2020 a încheiat un contract de fabricație pe termen lung pentru acest tip și nu are alte comenzi noi sau în curs de contractare.

Rusia are în prezent un contract cu Egiptul pentru avioane Su-35, dintre care patru se confirmă că au fost livrate în 2020. Cu toate acestea, nici numărul de aeronave care fac obiectul contractului și nici valoarea acestuia nu sunt cunoscute. Evaluările din media de specialitate plasează această comanda la 24 - 36 de avioane livrate la un preț aproximativ 12 - 15 miliarde USD.

 

Sunt aceste 11 avioane Su-35 destinate Egiptului sau există un alt client?

 

Autoritățile egiptene au recunoscut că au un acord cu Rusia pentru avioanele Su-35, dar au refuzat să comenteze programul de achiziție sau valoarea contractului. O comandă de minimum 24 de aeronave pare însă plauzibilă, având în vedere că poate permite constituirea unei escadrile de avioane de același tip.

Alți destinatari ai exporturilor ar putea fi Algeria sau China. Acesta din urmă a primit deja 24 de Su-35 fără a lansa comenzi ulterioare, iar în ceea ce privește Algeria, nu există informații, nici măcar la nivel de zvon, despre o posibilă achiziție de Su-35. În prezent este un fapt cunoscut că, singurele țări care dețin Su-35 sunt Rusia, China și, neconfirmat oficial, Egiptul.

În ultima vreme, Rusia a manifestat precauție în anunțarea contractelor militare, în special pentru tehnica cu valoare ridicată, cum ar fi avioanele de vânătoare, navele mari de luptă și sistemele antirachetă, pentru a nu atrage sancțiuni americane suplimentare și pentru a nu-și pune clienții în situații delicate în relația cu SUA, pentru a risca să-i piardă.

De asemenea, cele 11 avioane nu ar putea fi nici pentru Forțele Aerospatiale ruse, întrucât furnizorul a anunțat încă din noiembrie 2020 că a finalizat livrarea celor 50 de avioane Su-35 contractate într-o ultimă tranșă, iar alte contracte interne pentru această aeronavă nu au mai fost încheiate. „Am finalizat implementarea unui contract pe termen lung pentru 50 de avioane Su-35S în interesul Ministerului Apărării”, a declarat Yuri Slyusar, directorul general al companiei Sukhoi într-un comunicat de presă emis pe 25 noiembrie 2020.

Între timp, bloggerul egiptean specializat în probleme locale de securitate, Mohamoud Gamal, a anunțat că “Egiptul are acum 17 avioane de luptă Su-35 confirmate, din 30”. Acesta a postat pe contul de Twitter că 12 avioane Su-35 sunt în prezent pregătite pentru a fi livrate în Egipt, în timp ce cinci Su-35 au fost deja livrate anul trecut către Forțele Aeriene egiptene.

Anterior, revista rusă de specialitate New Defense Order Strategy a prezentat un document emis de guvernul rus privind exporturile de tehnică militară în 2020. În tabelul prezentat apar menționate cele cinci avioane de luptă Su-35 alocate Egiptului, precum și finalizarea livrării lotului de 52 de avioane de luptă MiG-29M și rachetelor aer-aer R-73 și R-77 pentru acestea, conform contractului din 2015.

Așadar, este foarte probabil ca Rusia să livreze Egiptului în perioada următoare cel puțin 11 aeronave Su-35, numărul acestora putând varia cu 1-2 aparate în funcție de marja de siguranță avută în vedere de vicepremierul Borisov atunci când a prezentat această cifră sau de corectitudinea informațiilor privind numărul de avioane Su-35 care au ajuns deja în Egipt în 2020.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel