Eduard Hellvig, fostul șef al SRI, după ce Claudiu Târziu (AUR) a vorbit de preluarea unor teritorii din Ucraina cu riscul de a ieși din NATO: Problema e că Târziu nu e un idiot util

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Teritoriile fostului Voievodat al Moldovei, azi împărțite între România (roz), republica Moldova (roșu) şi Ucraina (portocaliu), sursă foto: Wikipedia
Teritoriile fostului Voievodat al Moldovei, azi împărțite între România (roz), republica Moldova (roșu) şi Ucraina (portocaliu), sursă foto: Wikipedia

Eduard Hellvig, fostul director al Serviciului Român de Informații (SRI), a avut o reacție fără menajamente după ce senatorul Claudiu Târziu, co-fondator al partidului AUR, a vorbit deschis despre ieșirea României din NATO și anexarea unor regiuni din Ucraina.

Declarațiile controversate făcute în aceste zile de Claudiu Târziu (AUR) nu au rămas fără ecou. Liderul AUR a vorbit public, într-un discurs extrem de periculos și cu accente vădite pro-ruse, despre faptul că România ar trebui să preia regiunile istorice românești aflate azi în componența Ucrainei, inclusiv cu riscul de a renunța la apartenența la NATO.

Târziu a mai precizat într-un alt discurs și că țara noastră ar trebui să reia relațiile cu Federația Rusă. Discursul liderului AUR a fost preluat de presa de propagandă din Rusia.

Fostul șef al SRI Eduard Hellvig, într-o reacție a declarațiilor controversate de mai sus, nu se ferește să încadreze declarațiile liderului AUR în zona de propagandă rusă și a „idioților utili” care fac jocurile Rusiei într-un an crucial cu patru alegeri în România. Doar că, arată Hellvig, „problema este că domnul Claudiu Târziu nu este idiot”.

De precizat că senatorul Claudiu Târziu este cel care deschide lista AUR la alegerile europarlamentare.

„Zilele trecute, un domn a cuvântat despre nevoia de a avea bune relații de cooperare cu Rusia și despre cum ar trebui ca noi, România, să mergem să recuperăm teritorii de la Ucraina aflată în corzi.

Bineînțeles, discursul îi convine cel mai mult lui Vladimir Putin: Uite, lume, o grămadă de țări sunt nemulțumite, ca atare războiul nostru este justificat.

În politică, domnul cu vorbele avântate ar purta în general numele de “idiot util”. Adică cel care, fără să analizeze prea mult, lansează mesaje care convin de minune adversarului.

Problema este că dl Claudiu Târziu nu este idiot. Unii ar spune că nici util. Adică nu face aceste declarații din prea multă viteză. Nu îl putem bănui că l-a luat valul și că i-a ieșit porumbelul. Domnul Târziu se joacă cinic cu o temă fierbinte, despre care știe foarte bine că este o fantezie. Din agitarea făcliei naționaliste, pe el îl avantajează de minune agitația, nicidecum idea națională. Pentru că din agitație își extrage știri, expunere și bazin electoral.

Știe, la fel de cinic, că vorbele lui sunt o declarație politică și, ca atare, nu poate fi tras la răspundere pentru vreo coliziune cu poziția oficială a statului român”, explică Eduard Hellvig pe rețeaua X, fostă Twitter.

„Domnul Târziu bate fals într-o tobă de bâlci, iar cei fără ureche muzicală se adună de pe margine crezând că e concert.

 

Eduard Hellvig observă o coordonare între pro-rușii din Ungaria și România  se întreabă: Când Claudiu Târziu (AUR) vorbește de normalizarea relațiilor cu Rusia, la care perioadă „normală” se referă? Ca să știm cum să ne pregătim...



„Există însă o trompetă improbabilă care este totuși în armonie cu dl Târziu. László Torocskai, omologul său de la Budapesta, care, coincidență, la 24 de ore după, declară că Ungaria trebuie să recupereze teritorii de la Ucraina.

Cum nu cred în coincidențe, trei întrebări îmi stăruie în gând.

Când vorbește de normalizarea relațiilor cu Rusia, la care perioadă „normală” se referă? Ca să știm cum să ne pregătim...

Când și-a lansat lista pentru euro-parlamentare, de ce a ales Italia și nu ținuturile pe care le revendică? Doar n-o fi pentru voturi...

Când s-a regăsit în cuget, simțiri și punctaj cu politicianul maghiar, dl Târziu era în Cc sau în Bcc?”, a conchis Eduard Hellvig, fostul director al Serviciului Român de Informații (SRI).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel