Ecourile invaziei ruse în Ucraina se aud până în Orient. Rusia accelerează și ajunge la granițele Israelului

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata rusă în Siria, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
Armata rusă în Siria, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

DefenseRomania a participat săptămâna trecută la o vizită organizată de Europe Israel Press Association (EIPA), unde au avut loc mai multe întrevederi cu experți pe Orientul Mijlociu, politicieni și miniștri din Knesset (Parlamentul israelian), dar și vizite în teren în zone de conflict precum nordul țării, la granița cu Liban, unde activează gruparea teroristă Hezbollah, dar și în Fâșia Gaza, controlată de gruparea teroristă Hamas. Desigur că, în pofida situației extrem de precare din Orient, atenția tuturor s-a îndreptat spre criza ucraineană, generată de atacul Federației Ruse în Ucraina.

În cadrul vizitei în Israel, organizată de Europe Israel Press Association (EIPA), pentru jurnaliști străini din întreaga Europă, Uzi Rabi, profesor la Universitatea din Tel Aviv și expert pe problemele Orientului Mijlociu, a discutat cu DefenseRomania și despre criza din Ucraina, generată de agresiunea fără precedent a Federației Ruse.

Iar Israelul, așa cum ne-a semnalat reputatul profesor, poate juca un rol important în mediere, aflându-se pe poate cea mai privilegiată poziție în relația cu Federația Rusă și Ucraina.

 

„Rusia e aici”. În Siria, Libia, Egipt și Turcia. La granița Israelului

 

Rusia e aici”, spune Uzi Rabi. Aici, referindu-se evident în Orient. Expertul a explicat cum Federația Rusă a ajuns la granițele Israelului.

Reputatul profesor israelian a subliniat că Federația Rusă e prezentă în Siria, stat vecin cu Israelul prin controlul asupra portului Tartus de la Mediterană, port devenit o fortăreață rusă. Iar Uzi Rabi continuă: „Dacă săpăm mai adânc găsim prezență rusă în Libia, dar și în Egipt și Turcia, prin tehnologie militară”, state vecine Israelului. Profesorul amintește că și China a devenit un actor important în Orient, dar China e un gigant care înghite economic orașe. Orientul e mai degrabă pentru Beijing un pod spre vestul Europei.

 

Rusia arată pisica Israelului: Înălțimile Golan

 

Analizând criza din Ucraina, și războiul generat de Rusia, acestea e de părere că Moscova va intensifica activitatea în Orient, iar Israelul, în contextul pasului în spate făcut de SUA în regiune, va trebui să aibă înțelepciunea de a rămâne pe poziții ferme în alianța cu America, dar și să continue dialogul cu Rusia.

Profesorul universitar Uzi Rabi amintește că Federația Rusă poate folosi Înălțimile Golan ca șantaj diplomatic iar Moscova va arăta în acest sens pisica Israelului, prin ridicarea problemei cu privire la nerecunoașterea acestor teritorii, revendicate de sirieni.

„Israelul discută în același timp cu SUA, cu Federația Rusă și cu Ucraina. Nu puține state se pot lăuda cu așa ceva”, a conchis Uzi Rabi, în dialogul cu presa străină, care a avut loc la Tel Aviv, și la care publicația noastră a fost prezentă.

Pe de altă parte, într-o întrevedere pe care am avut-o în Knesset (Parlamentul Israeului), la Ierusalim, și în care s-a abordat cu înalți politicieni israelieni criza din Ucraina, Ruth Wasserman Lande, membră a Knesset și implicată direct în succesul istoric al Acordurilor Abraham, ne-a confirmat că în ceea ce privește criza de la granițele României, premierul israelian Naftali Bennet nu a spus „nu” unui proces de mediere între Federația Rusă și Ucraina, confirmând că s-a discutat cu ambii. Subiectul a fost abordat și de Issawi Frej, ministrul Cooperării Regionale.

Totodată, la discuțiile din Knesset a participat și Keren Hajioff, purtătoarea de cuvânt a premierului israelian Naftali Bennett. Aceasta ne-a confirmat și ea că există discuții între Israel și părțile implicate în conflict.

DefenseRomania va continua să publice în următoarea perioadă materiale din cadrul amplei vizite pe care publicația noastră a efectuat-o în Israel, în Knesset (Parlamnetul israelian), dar și materiale de la granița cu Libanul, conflictul cu Hezbollah și cel din Fâși Gaza.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel