După numirea noului trimis al ONU în Sahara Occidentală, Algeria solicită Marocului să-și retragă forțele din zona tampon Guerguerat

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Armata algeriană, sursă foto: Ministerul Apărării din Algeria
Armata algeriană, sursă foto: Ministerul Apărării din Algeria

Algeria a cerut joi retragerea forțelor marocane din zona tampon Guerguerat din Sahara de Vest pentru a facilita găsirea unei soluții la conflictul din regiune, după numirea unui nou trimis al ONU.

Miercuri, Organizația Națiunilor Unite l-a numit pe veteranul italian al organizației, Staffan de Mistura, în vârstă de 74 de ani, ca noul trimis pentru Sahara Occidentală, după ce Marocul sau Frontul Polisario au respins 12 candidați de când postul a devenit vacant în mai 2019.

Algeria a anunțat, prin purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, că urmărește cu interes numirea lui Mistura și a solicitat retragerea forțelor desfășurate de Maroc la sfârșitul anului 2020 în zona tampon Guerguerat din sudul îndepărtat al teritoriului, după ce un grup de activiști sahrawi a blocat singurul drum care duce spre Mauritania.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe algerian a subliniat că "dezarmarea acestei regiuni constituie piatra de temelie a oricărui proces politic credibil care vizează găsirea unei soluții pașnice la conflict".

El a subliniat că Algeria sprijină eforturile Organizației Națiunilor Unite și și-a exprimat speranța că nominalizarea unui nou trimis va duce la reluarea efectivă și serioasă a negocierilor directe dintre cele două părți aflate în conflict, Regatul Marocului și Frontul Polisario, cu scopul de a ajunge la o soluție care să garanteze oamenilor din Sahara Occidentală exercitarea liberă și eficientă a dreptului lor inalienabil la autodeterminare.

Relațiile dintre Algeria și vecinul său occidental s-au deteriorat în ultimele luni, în principal din cauza problemei Saharei Occidentale, deși relațiile dintre cele două țări sunt în mod tradițional complexe.

Pe 24 august, Algeria a decis să întrerupă relațiile diplomatice cu Rabatul, iar o lună mai târziu a anunțat închiderea spațiului aerian algerian pentru toate avioanele civile și militare marocane.

Staffan de Mistura a fost de-a lungul carierei sale trimis special al ONU în Afganistan, Irak și Siria.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel