După ce Rusia a anunțat mobilizarea militară parțială, Lituania își va pune forța de reacție rapidă în stare de alertă maximă 

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Lituania pune forțele de reacție rapidă ale armatei sale în stare de alertă maximă, a precizat azi ministrul lituanian al Apărării, Arvidas Anusauskas. Lituanienii au luat această decizie după ca Vladimir Putin a ordonat prima mobilizare militară din Rusia de după Al Doilea Război Mondial.

"Din moment ce mobilizarea militară a Rusiei va avea loc si în regiunea Kaliningrad, adică în vecinătatea noastră, Lituania nu poate sta doar să privească. Forța de reacție rapidă a Lituaniei este în stare de alertă maximă pentru a preveni orice provocare din partea Rusiei”, a scris Anusauskas pe Facebook.

Trebuie precizat ca Rusia anunță mobilizare pentru prima dată după prăbușirea URSS. În URSS, după cel de-Al Doilea Război Mondial, în timpul războiului din Afganistan, au fost întreprinse măsuri de mobilizare de amploare, dar nu au fost oficializate prin decrete. Astfel, Vladimir Putin este al doilea lider rus după Stalin care a anunțat în mod oficial mobilizarea militară.

Având grijă de propria securitate, Lituania nu uită de nevoile Ucrainei. Prin urmare, Ministerul lituanian al Apărării analizează posibilele modalități de a spori sprijinul pentru Ucraina și face apel la toate statele aliate să facă acest lucru.

"Disperarea mobilizării Rusiei arată că aceasta nu are alte opțiuni pentru a menține controlul în teritoriile ocupate ale Ucrainei și se agață de o ultima speranta", a declarat Anušauskas.

Reamintim că astăzi, pe 21 septembrie 2022, Kremlinul a semnat un decret privind mobilizarea militara parțială pe intreg teritoriul Rusiei.

Ieri, Duma de Stat a Rusiei a introdus în Codul Penal noțiunile de "mobilizare" și "timp de război", precum și a aprobat modificări privind răspunderea penala pentru dezertare în timpul mobilizării sau pe timp de război.

Mobilizarea din Rusia era un pas previzibil care se va dovedi extrem de nepopular şi arată că războiul nu merge conform planului Moscovei, a declarat miercuri consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak.

Într-un mesaj text transmis agenţiei de presă Reuters, Podoliak a precizat că preşedintele rus Vladimir Putin încearcă să transfere asupra Occidentului vina pentru declanşarea unui "război neprovocat" şi pentru înrăutăţirea situaţiei economice.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel