După ce au lansat sute de Kalibr în Ucraina, rușii testează racheta de croazieră în condiții arctice

Serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB) a anunțat că, pe 19.09.2023, nava mică purtătoare de rachete Serpukhov a lansat o rachetă de croazieră de tip Kalibr din Marea Albă.

“Lansarea rachetei complexului Kalibr a fost efectuată cu succes asupra unei ținte terestre amplasate în poligonul Chizha. Racheta a lovit ținta în intervalul de timp stabilit”, se arată într-un comunicat de presă al FRMB, preluat de agenția de presă Tass.

După cum au precizat reprezentanții militari ruși, înaintea executării tragerilor, nava mică purtătoare de rachete Serpukhov a FRMB a desfășurat un marș complicat interflote, care s-a derulat parțial prin apele interne ale Federației Ruse. Nava s-a deplasat de la Baltyisk prin Marea Baltică, până în Golful Finlandei, la Sankt Petersburg. A urmat transferul pe râul Neva, lacul Ladoga și Canalul Marea Albă - Marea Baltică. Echipajul navei a parcurs o distanță de peste 3.300 de mile marine.

La Flota de Nord, nava mică purtătoare de rachete Serpukhov a acostat la Severodvinsk.  

Comentariul autorului: Racheta de croazieră cu bazare navală de tip Kalibr (3M14) reprezintă unul dintre principalele mijloace de lovire întrebuințate de partea rusă în timpul războiului din Ucraina. Având o bătaie de aproximativ 1.500 de kilometri, racheta a fost folosită de la bordul navelor de suprafață și submarinelor Flotei ruse din Marea Neagră, dar și de către navele purtătoare de rachete ale Flotilei din Marea Caspică. În total, în cele peste 18 luni de invazie a teritoriului ucrainean, partea rusă a lansat asupra țintelor terestre din Ucraina câteva sute de rachete Kalibr.

Probabil că, deplasarea unei nave de luptă de la Flota din Marea Baltică la Flota de Nord pe apele interne și lansarea unei rachete de croazieră de tip Kalibr asupra unei ținte terestre a vizat mai multe obiective, însă scopul principal a fost reprezentat de testarea platformei purtătoare și a rachetei în condiții arctice.

Având în vedere distanța relativ redusă dintre Marea Albă și Poligonul Chizha din Regiunea Arkhanghelsk, se poate aprecia că racheta a fost lansată la o distanță de câteva sute de kilometri.

Trebuie remarcat faptul că, în pofida închiderii strâmtorilor Bosfor și Dardanele de la Marea Neagră, navele mici purtătoare de rachete precum Serpukhov pot fi aduse din Marea Baltică în sprijinul Flotei ruse din Marea Neagră pe apele interne. Probabil că, până în prezent, partea rusă nu a folosit această posibilitate pentru că nu a fost nevoie. Armata rusă dispune în Marea Neagră și în Marea Caspică de un număr suficient de platforme de lansare. Dacă la un moment dat vor fi anumite probleme în această direcție, ele vor viza rachetele în sine și nu platformele purtătoare.

Sursa: tass.ru.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel