După cazurile Antonov și Motor Sich, SBU continuă curățenia: Fost general SBU, suspectat de fraudă la scară mare

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

După schimbarea șefului SBU din vară, lucrurile par a se mișca mai bine și în cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei.

Principala structură ucraineană de informații, SBU a fost în primele luni de război veriga slabă a întregii comunității de informații și apărare a Ucrainei. 

SBU se confruntă cu probleme serioase din punctul de vedere al loialității față de țară a unei părți din personalul său.

Spre exemplu, pierderea rapidă a Hersonului, primul mare oraș ucrainean căzut în mâinile rușilor, este rezultatul trădării unor responsabili din SBU, cred oficialii ucraineni.

În plus, cu un personal de 27.000 de oameni, SBU este cea mai mare agenție de securitate din Europa (prin comparație, MI5 are doar 4.400 de angajați), iar deciziile de curățare radicală a serviciului întârzie să apară, scria Radio DCNews, citând Atlantic Council.

Totuși, în ultimele săptămâni, lucrurile par să se fi schimbat în activitatea serviciului ucrainean de informații.

Astfel, după o serie de demiteri și arestări, din rândul personalului propriu, survenite în vară, SBU a venit și cu unele rezultate vizibile.

 

Antonov și Motor Sich

 

Unul dintre acestea este finalizarea investigației privind distrugerea aeronavei Antonov 225 - Mriya, care a scos la iveală probleme grave în gestionarea situației din partea conducerii companiei.

Însă cel mai răsunător caz este arestarea directorului Motor Sich, una dintre cele mai mari companii producătoare de motoare de aeronave.

Foto: Fostul președinte Motor Sich, Vyacheslav Boguslaev

SBU a publicat înregistrări audio ale convorbirilor telefonice ale președintelui Motor Sich JSC, Vyacheslav Boguslaev, care confirmă cooperarea sa cu rușii.

Astfel, potrivit Serviciul de Securitate al Ucrainei, armata rusă folosea componentele obținute de la compania ucraineană Motor Sich pentru a produce și reparaă elicopterele rusești de atac Mi-8AMTSh-VN Sapsan, precum și elicopterele de atac Ka-52 Alligator și Mi-28N Night Hunter.

Compania ucraineană Motor Sich Joint Stock Company este implicată în dezvoltarea, producția, repararea și întreținerea motoarelor cu turbină pe gaz folosite la avioane și elicoptere, precum și la instalații industriale.

Chiar și după invazia pe scară largă a rușilor, oficialul a continuat să furnizeze motoare și alte piese de schimb pentru elicopterele de atac rusești.

„În același timp, Bogușlaev a justificat atacul Rusiei și și-a exprimat speranța că Putin nu va opri ofensiva trupelor sale”, a spus SBU. Boguslaev se află acum în arest pentru 60 de zile.

 

Fost general SBU, acuzat de înaltă trădare

 

Un fost general este suspectat de fraudă. Andrii Naumov, fostul șef al Direcției Principale de Securitate Internă a SBU este cercetat pentru că, în perioada 2019-2021, a cumulat două funcții, cea de angajat SBU și cea de director într-o întreprindere de stat.

Slovoidilo raportează că fostul general ucrainean Andrii Naumov, a fost reținut de organele de drept sârbe încă din această vară. El și o altă persoană au fost reținuți sub acuzația de spălare de bani. În Ucraina, Naumov este cercetat înaltă trădare. a părăsit Ucraina în zilele premergătoare invaziei ruse asupra Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel