După ce au luat Bahmutul, rușii forțează la periferia orașului Chasiv Yar. Ținta sunt cele două obiective vitale din Donețk - orașele Sloviansk și Kramatorsk

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Chasiv Yar, alături de Sloviansk și Kramatorsk, sunt obiectivele vitale pentru Federația Rusă, dacă vrea să pună mâna pe întreaga regiune Donețk.

Chasiv Yar este un punct deosebit de important, vedere strategic. Localitatea este situată la câțiva kilometri vest de Bahmut, iar pierderea acesteia ar însemna ca ucrainenii să deschidă poarta către două puncte vitale - Sloviansk și Kramatorsk.

După ce în vara lui 2023, ucrainenii reușiseră să recupereze din teren și să amenințe Bahmutul, lipsa muniției a făcut ca ofensiva să stagneze.

Foto ilustrativ / Brigada 25 Aeropurtată ”Sicheslav” a Armatei ucrainene, care acționează pe frontul din Donețk

Mai mult, trupele ruse au reușit să mai înainteze câteva sute de metri și sunt acum la periferiile Chasiv Yar din regiunea Doneţk. Situaţia acolo este dificilă, a declarat Roman Pohorily, cofondatorul şi analist al proiectului DeepState, într-un interviu acordat NV.

„Acum au loc lupte grele pentru satul Ivanivske, care se află lângă Chasiv Yar. Moscoviții au declarat de mai multe ori că au preluat controlul complet asupra acestei așezări, ceea ce nu este adevărat. Soldații noștri luptă acolo, țin (pozițiile - n.r.) dar, din păcate, moscoviții au ajuns deja pe înălțimile de lângă Chasiv Yar", a spus el.

 

Situație complicată pentru ucraineni pe frontul de est

 

Foto: DeepState / Avansul rușilor pe înălțimile de la nord de sat pune într-o situație dificilă atât pe luptătorii care se află în sat, cât și pe logistica armatei ucrainene, mai spune Roman Pohorily.

Analistul a subliniat în mod repetat că Chasiv Yar este un oraș important din punct de vedere strategic.

”Înălțimile Chasiv-Yar sunt importante datorită amplasării lor, deoarece le deschide moscoviților un spațiu operațional pentru a avansa. (...) Să sperăm că militarii noștri vor reține atacul și vor putea să-i împingă din zonele pe care le-au ocupat deja”, mai arată Roman Pohorily.

La rândul lor analiștii ISW - Institutul pentru Studierea Războiului, arată că ”la 1 aprilie că elementele Diviziei 98 Gărzi Aeropurtate au înaintat spre Chasiv Yar și se află acum la o distanță cuprinsă între 650 de metri și 1 km de periferia de est a Chasiv Yar”.

De asemenea, trupele ruse au progrese confirmate la vest de Avdiivka și în zona capului de pod de pe malul stâng al Forțelor Armate ale Ucrainei, lângă Krynyk.

În același timp, au apărut dovezi care confirmă recenta respingere a Ucrainei a unui atac rusesc mecanizat în apropierea satului Ivanivske de lângă Chasiv Yar.

Pe 31 martie arată că unitățile  Brigăzii a 9-a mecanizate de pușcași au înaintat la sud-vest de Avdiivka și au ajuns la periferia vestică a așezării Vodyane.

Totuși, rușii au suferit pierderi semnificative ale formațiilor de blindate, așa cum a relatat și DefenseRomania. Atacul eșuat, efectuat la scară largă cu mijloace mecanizate, a fost descris de Forbes drept un „masacru de tancuri”. Potrivit rapoartelor, forțele ruse au pierdut un total de 12 din cele 36 de tancuri implicate în tentativa de asalt.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel