Asalt masiv eșuat al Rusiei cu zeci de tancuri și blindate. S-a încercat străpungerea frontului la Avdiivka, dar ucrainenii au respins atacul

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ilustrativ / Brigada 25 Aeropurtată ”Sicheslav”
Foto ilustrativ / Brigada 25 Aeropurtată ”Sicheslav”

Forțele ucrainene au încă forță să reziste unor atacuri rusești care presupun manevre ale structurilor mecanizate, nu doar bombardamente intensive.

Până acum, avansul rușilor s-a bazat în mare măsură pe bombardamentul pozițiilor ucrainene cu zeci de bombe aeriene pe zi. Tactica a avut un oarecare succes (mai ales că forțelor Kievului le lipsește muniția) dar se pare că un avans real nu poate fi obținut decât prin utilizarea structurilor mecanizate.

Asta au și încercat rușii în ultimele zile, arată analiza ISW

Mai exact, Rusia a testat străpungerea frontului de la Avdiivka printr-un asalt mecanizat de dimensiunea unui batalion - primul astfel de asalt de la sfârșitul lunii octombrie 2023, atunci când forțele ruse au început campania de capturare a localității Avdiivka.

Forțele ucrainene par să fi respins asaltul efectuat de elemente ale Regimentului 6 de tancuri rus (Divizia 90 de tancuri a Districtului militar central), care au angajat în luptă 36 de tancuri și 12 vehicule de luptă de infanterie BMP (IFV) într-o manevră lângă Tonenke pe 30 martie. 

Militarul ucrainean care a furnizat informația privind atacul a declarat că forțele ucrainene au distrus în timpul asaltului 12 tancuri rusești și 8 IFV-uri.

Echipamentul rusesc pierdut, probabil, după ofensiva mecanizată a Rusiei la nord-vest de satul Tonenke din 30 martie (Foto: Brigada 25 Aeropurtată ”Sicheslav” / Telegram)

ISW confirmă că imaginile geolocalizate publicate pe 31 martie arată un număr mare de vehicule blindate și tancuri rusești distruse și avariate de-a lungul unui drum la nord-vest de Tonenke (vest de Avdiivka).

Eșecul atacului Regimentului 6 de tancuri poate indica faptul că unitățile rezervei operaționale ale Rusiei din zona Avdiivka „pot fi prea degradate sau incapabile să conducă în continuare înaintarea rușilor spre vest pe termen scurt”, se arată în raportul ISW.

Un argument în acest sens este și faptul că atacul de zilele trecute a fost mult mai redus, comparativ cu cel efectuat în octombrie, ceea ce arată că resursele tehnice ale rușilor sunt mult diminuate. Atunci, forțele ucrainene au distrus aproape 50 de tancuri rusești și peste 100 de vehicule blindate, în perioada 19-20 octombrie 2023.

 

Reacția ucraineană dă speranță. Totuși, întârzierea ajutorului occidental poate complica situația la vară

Harta frontului de la Avdiivka / ISW

Așa cum remarcă și analiza ISW, respingerea atacului este un ”un indicator pozitiv al capacității Ucrainei de a se apăra” și pe viitor împotriva unor atacuri complexe.

Reușita este cu atât mai importantă cu cât a fost efectuată într-o zonă deosebit de critică a frontului, iar resursele ucrainenilor sunt pe terminate.

Cu toate acestea, este posibil ca forțele ucrainene să fi trebuit să folosească o cantitate semnificativă de muniție, din rezervele deja limitate.

”Disponibilitatea comandamentului militar rus de a angaja un batalion de tancuri indică faptul că acest asalt a fost un efort prioritar. Comandamentul rus își poate concentra operațiunea ofensivă prevăzută la sfârșitul primăverii/vara 2024 asupra regiunii de vest Donețk, în speranța realiza unele progrese”, mai arată ISW.

Astfel că este logică atitudinea oficialilor ucraineni (cum a fost declarația de săptămâna trecută a lui Zelenski), care, în mod justificat, continuă să avertizeze cu privire la capacitatea scăzută Ucrainei de a se apăra împotriva efortului ofensiv al Rusiei de vară.

Oficialii ucraineni au avertizat recent că forțele ruse acumulează personal de-a lungul axei Harkiv-Luhansk, lângă Bahmut, lângă Avdiivka și în vestul regiunii Zaporijia.

Totuși, ISW continuă să evalueze că forțele ruse pot, probabil, să lanseze o operațiune ofensivă pe scară largă pe o singură direcție operațională la un moment dat, din cauza resurselor limitate de personal și a limitărilor de planificare ale Rusiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel