După 45 de ani de exploatare, armata cehă renunță la elicopterele de producție sovietică de tip Mi-24/35

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Agenția de presă cehă ČTK a anunțat, pe 06.06.2023, că, după 45 de ani, armata Republicii Cehe, renunță la utilizarea elicopterelor de proveniență sovietică Mi-24/35. Piloții Escadrilei 221 Elicoptere din cadrul Bazei Aeriene Náměště nad Oslavou au executat ultimele trageri cu acestea în poligonul Boletice.

Vechile aparate de zbor vor fi înlocuite cu elicoptere produse în Statele Unite. Armata cehă a contractat opt elicoptere multirol UH-1Y Venom și patru elicoptere de asalt AH-1Z Viper. Alte șase aparate Viper și două Venom folosite vor fi primite gratuit de armata cehă din Statele Unite în schimbul ajutorului militar acordat Ucrainei.

După cum a declarat pentru ČTK, la mijlocul lunii mai, purtătorul de cuvânt al Statului Major General al Forțelor Armate ale Republicii Cehe, Ivo Zelinka, primul elicopter Viper AH-1Z pentru armata cehă a fost produs la începutul lunii aprilie. Primele aparate vor fi transportate la baza de elicoptere din Náměště nad Oslavou din regiunea Třebíč cu o aeronavă de mare capacitate în câteva săptămâni.

Atunci când au fost achiziționate, elicopterele Mi-24 au întărit capacitatea de luptă a armatei cehoslovace împotriva vehiculelor blindate.

,,La acel moment, erau echipate cu arme puternice, inclusiv rachete dirijate, și permiteau distrugerea precisă a echipamentelor inamice și, în același timp, asigurarea unui sprijin mult mai eficient pentru unitățile terestre”, au precizat reprezentanții armatei cehe.

Scopul principal al ultimului exercițiu cu participarea elicopterelor Mi-24/35 a constat în executarea tragerilor la țintă în cooperare cu o unitate de navigatori aerieni înaintați. Zborurile individuale ale echipajelor au fost planificate în serii de aproximativ o oră, astfel încât acestea să efectueze patru zboruri pe timp de zi și patru pe timp de noapte.

Echipajul format din căpitanul Jaroslav Šimek, locotenentul major Jaroslav Palička și subofițerul Pavel Solař a efectuat ultimele trageri înainte de retragerea din înzestrare a elicopterelor Mi-24/35. Acesta a efectuat două decolări pe timp de noapte, executând lansări de rachete nedirijate S-8 și trageri cu o mitralieră cu calibrul de 12,7 milimetri.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel