După 11 zile de război. Conflictul din Fâșia Gaza dintre Israel și Hamas, în cifre

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Soldați ai Armatei Israelului. Sursă foto: IDF
Soldați ai Armatei Israelului. Sursă foto: IDF

Israel și grupările palestiniene din Gaza au ajuns la un acord. Acordul de încetare a focului va intra în vigoare vineri la 02.00 (23.00 GMT joi). Ce rămâne în urma acordului? În cele 11 zile de ciocniri, ofensiva declanșată din Fâșia Gaza de grupările teroriste Hamas și Jihadul Islamic împotriva Israelului s-a soldat cu sute de morți în tabăra palestiniană și 12 morți în tabăra israeliană. 

De la începutul Operațiunii Guardian of the Walls, aproximativ 4.340 de rachete au fost lansate din Fâșia Gaza spre teritoriul israelian. Dintre acestea aproximativ 640 au fost lansări eșuate iar rachetele au căzut în Fâșia Gaza, transmit Israeli Air Force

Sistemul de apărare aeriană Iron Dome a avut o rată de interceptare de aproximativ 90%. Asta inseamnă că aproximativ 3.330 de rachete au fost interceptate de scutul antirachetă.

La toate acestea se adaugă atacurile cu mortiere sau cu lansatoarele de grenade antitanc efectuate de membri Hamas și ai Jihadului Islamic și răspunsul Israelului cu bombardamentele de artilerie sau ale tancurilor. 

Ieri dimineață, IAF a lovit aproximativ 30 de posturi de lansare a rachetelor din Fâșia Gaza, situate atât deasupra cât și sub pământ, dintre care mai multe erau înarmate și vizau comunitățile israeliene. Stategia IAF a fost de a lovi sistemul de lansare imediat ce prima rachetă a fost lansată.

Pentru asta au folosit sistemul de supraveghere aeriană cu ajutorul dronelor. Astfel că mulți luptători Hamas și ai Jihadului Islamic și-au găsit sfârșitul lângă sistemele de lansare.

 

Bilanțul victimelor umane după 11 zile de conflict. Din păcate, zeci de copii și-au pierdut viața

 

În ultimele zile, IAF a lovit aproximativ 430 de lansatoare mobile de rachete ale Hamas și ale Jihadului Islamic, precum și peste 20 baze de lansare a rachetelor. 

De departe pierderile de vieți omenești sunt cele mai importante. În cele 11 zile de lupte s-au soldat cu cel puţin 232 de morţi în tabăra palestiniană, dintre care 65 de copii şi numeroşi luptători ai Hamas şi ai Jihadului Islamic, şi 12 morţi în tabăra israeliană, dintre care un copil, o adolescentă şi un soldat.

La toate acestea se adaugă distrugerile materiale care, pentru moment, nu pot fi cuantificate.

 

Ultima confruntare majoră dintre Israel și Hamas a fost în 2014. Atunci IDF a invadat Gaza

 

Ultimul conflict major între Israel și Hamas în Fâşia Gaza, un teritoriu de două milioane de locuitori supuşi unei blocade israeliene de mai bine de 10 ani, datează din 2014.

Atunci, tot după ce Hamas a lansat rachete, ca și acum, situația a degenerat. Doar că atunci IDF a invadat Gaza.

IDF a extins atunci operațiunea pe 17 iulie 2014, când soldații israelieni au lansat o invazie în Gaza cu scopul de a distruge sistemul de tuneluri al grupării teroriste Hamas. Forțele israeliene s-au retras pe 5 august 2014, iar pe 26 august 2014 s-a ajuns la un acord de încetare a focului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel