Dungaciu: 'Maria Zaharova joacă rolul bufonului regelui'. Reprezentanta MAE rus are experiență în a provoca conflicte diplomatice

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele rus Vladimir Putin și Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al MAE rus. Sursă foto: Kremlin
Președintele rus Vladimir Putin și Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al MAE rus. Sursă foto: Kremlin

Cu toate că de-a lungul istoriei Federația Rusă nu a dus niciodată lipsă de diplomație, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova, a provocat de mai multe ori dispute diplomatice ca urmare a afirmațiilor pe care le-a făcut.

Printre cele mai controversate declarații pe care Maria Zaharova le-a făcut se numără acuzele la adresa României cu privire la noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării pentru 2020-2024, diplomata acuzând Bucureștiul de plagiat, precizând că Strategia este o copie după cea americană iar politicienii noștri nu sunt capabili să gândească independent.

Nota autorului: Strategia României nu este o copie după Strategia de Apărare a SUA iar retorica pe care Zaharova o folosește se încadrează în narativul propagandei Ruse care încearcă să inducă falsa idee de colonie în ceea ce privește țara noastră.

Zaharova este cea care i-a transmis și Germaniei că nu e prudent un dialog cu Moscova de pe o poziție de forță, amintindu-i de cel de-al Doilea Război Mondial.

Ultima sa declarație care depășește cadrul diplomatic a avut loc după controversata vizită la Moscova a lui Josep Borrell, șeful diplomației europene. După plecarea lui Borrell, Zaharova anunța triumfal: „'Vă voi dezvălui un secret despre partenerii noştri occidentali: când nu reuşesc cu muştruluiala, devin isterici. Sarcina lui Borrell era să ne aplice o muştruluială în public pe care - după părerea mea - o planificaseră foarte atent”. 

Profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, a analizat toate aceste ieșiri ale Mariei Zaharova. Acesta consideră că Zaharova joacă rolul „bufonului regelui”. 

Fără să jignesc pe nimeni, dar doamna Zaharova are uneori rolul bufonului regelui care spune unele lucruri pe care nu le poate spune nimeni altcineva, nici regele. Dar ea le spune pe față într-un aer mai șmecheresc”, a explicat Dan Dungaciu, în cadrul emisiunii „Pe plan extern”, difuzată la finalul săptămânii trecute pe DC News.

Reputatul profesor a amintit și de scandalul mediatic generat de Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova, anul trecut, după vizita președintelui sârb Aleksander Vucic la Casa Albă.

Atunci, Zaharova a iscat un scandal după ce a postat o imagine cu Vucici, în fața lui Trump, pe care l-a comparat cu actrița Sharon Stone. Zaharova a publicat un colaj cu Vucic și celebra scenă din „Basic Instinct” (1922) când Sharone Stone își arată zonele intime în timpul unui interogatoriu. La vremea respectivă Belgradul a acuzat Moscova că se coboară la un nivel de „primitivism și vulgaritate”.

Если Вас позвали в БД, а стул поставили так, будто Вы на допросе, садитесь как на фото #2. Кем бы Вы ни были. Просто...

Publicată de Maria Zakharova pe Sâmbătă, 5 septembrie 2020

 

„Ceea ce a transmis doamna Zaharova a fost retractat ulterior. Dar acesta era mesajul Moscovei în realitate. Nu putea să spună așa ceva nici Serghei Lavrov și nici Vladimir Putin.

Cam așa se întâmplă și azi, ea spune cam ce gândește Kremlinul, dar nu ce poate spune Kremlinul. Sigur, dacă e nevoie doamna Zaharova poate retracta, își poate șterge fotografiile și postările. Se poate rezolva diplomatic astfel încât să iasă bine toată lumea: Și cei care au fost certați și cei care ceartă”, a mai adăugat Dan Dungaciu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel