Dronele rusești sunt doborâte zilnic cu sutele pe direcția Tavria. Războiul cu drone ieftine a devenit deja nerelevant?

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Grupul ucrainean operativ-strategic (GUOS) de forțe ”Tavria” a anunțat, în dimineața de 27 ianuarie, că a distrus sau neutralizat 230 de drone rusești de diferite tipuri. Trupele ucrainene de pe direcția Tavria acoperă un front de aproximativ 400 de km de la orașul Donețk și până frontiera administrativă dintre regiunile Zaporojie și Herson (undeva la aproximativ 30 km vest de centrala nucleară Zaporojie).

Este a patra zi consecutivă în care trupele ucrainene, care luptă pe această direcție, raportează un număr atât de mare de UAV-uri rusești distruse pe linia frontului. Până pe 23 ianuarie inclusiv, rapoartele GUOS ”Tavria” indicau de 8 până la 10 ori mai puține drone rusești doborâte.

Deocamdată nu au fost oferite explicații pentru această situație.

Este probabil ca forțele ruse să fi intensificat întrebuințarea dronelor pe această direcție operativ-strategică care include zonele Avdiivka și Marinka lângă orașul Donețk, pentru a sprijini efortul ofensiv care a crescut foarte mult ajungându-se la peste 20 de atacuri zilnic pe fiecare din cele două direcții. Potrivit unei declarații din 26 ianuarie a colonelului Oleksandr Shtupun, purtătorul de cuvânt al GUOS ”Tavria”, forțele ruse folosesc ”aproximativ 300 de drone pe zi”.

Războiul din linia întâi bazat pe dronele simple și ieftine s-ar putea deja apropia de sfârșit?  

Pe lângă probabila intensificare a folosirii dronelor de partea rusă, se remarcă performanța ridicată a sistemelor ucrainene de război electronic. Dacă acest trend de eficiență se menține, războiul din linia întâi bazat pe drone (care așa cum era prezentat - cu o rată mare de ținte distruse la un cost mic) s-ar putea apropia de final cel puțin pentru partea rusă. Totuși, potrivit opiniilor exprimate de constructorii ucraineni de sisteme contradronă, acest avantaj al Kievului este de obicei efemer, deoarece rușii se vor adapta din nou la tehnicile și metodele folosite de partea ucraineană.

Grupurile ucrainene operativ-strategice ”Hortiția” și ”Odessa nu au raportat deocamdată o intensificare deosebită a folosirii dronelor de partea rusă în linia întâi. Cele două GUOS operează în regiunile Lugansk, Harkov și zona Bakhmut, respectiv în regiunile Herson, Nikolaev și Odessa.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel