Dronele RQ-4 Global Hawk vor fi folosite în testele cu arme hipersonice efectuate de armata americană

Cătălin Costea |
Data publicării:
Dronă RQ-4 Global Hawk, sursă foto: US Air Force
Dronă RQ-4 Global Hawk, sursă foto: US Air Force

Flota învechită de RQ-4 Global Hawk Block 20 va fi transferată treptat la Baza Grand Sky a Forțelor Aeriene ale SUA, unde sunt efectuate teste hipersonice. Acestea vor avea o “a doua viață”, fiind adaptate pentru utilizarea în testarea rachetelor hipersonice și privite ca „Range Hawks” (Șoimii Poligonului).

Dronele Global Hawk de mare altitudine și lungă anduranță se află în serviciul Air Force încă din perioada operației “Iraqi Freedom”.

Acestea au zburat pe scară largă în Afganistan și Irak, iar în timp au fost semnificativ îmbunătățite cu senzori de rezoluție mai mare, cu rază mai mare de acțiune și tehnologie mai nouă de procesare a datelor. Dronele oferă un amestec unic de anduranță, rază de acțiune, camere de supraveghere și senzori.

Air Force retrage acum unele dintre variantele Block 20 și le trece într-un mod de testare și antrenament, oferindu-le de fapt un nou scop. Multe dintre dronele Global Hawk sunt livrate la Baza Aeriană Grand Sky din Dakota de Nord.

„Astăzi nu este o retragere, ci o absolvire pentru Global Hawk Block 20”, a declarat senatorul John Hoeven într-un comunicat de presă.

„Aceste aeronave au oportunitatea de a continua să joace un rol important în apărarea națiunii noastre, ca Range Hawks, aeronava de care avem nevoie pentru a îmbunătăți testarea celor mai avansate rachete ale națiunii noastre.”

Sprijinirea dezvoltării armelor hipersonice este o prioritate curentă a armatei americane, indiferent de categoria de forțe. Aceste sisteme trebuie să fie rafinate, ajustate și testate înainte de a ajunge în cele din urmă la starea operațională. Rolul exact al Global Hawks poate varia, dar capacitatea de a colecta și transmite cantități mari de date ar putea fi extrem de utilă în această etapă de testare și dezvoltare a armelor hipersonice.

De asemenea, se consideră că un avantaj major al utilizării Global Hawks pentru testarea armelor hipersonice este legat de creșterea capacității și ritmului de efectuare a testelor și, de asemenea, de a le derula într-un mod mai puțin vizibil pentru adversarii.

„În prezent, DoD [Departamentul Apărării] folosește o flotă învechită de nave desfășurate pe un coridor din Oceanul Pacific pentru a testa rachete hipersonice”, se arată în comunicatul de presă al lui Hoeven.

„DoD poate efectua doar patru până la șase teste pe an, deoarece este nevoie de câteva săptămâni pentru a implementa și poziționa navele pentru fiecare test.”

Programul Grand Forks Sky Range va permite înlocuirea navelor scumpe destinate testelor, cu Global Hawk modificate, care pot fi „desfășurate rapid și pot crește capacitatea de testare prin crearea de coridoare suplimentare de testare în Pacific”, se precizează în comunicatul oficialului american.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel