Drona nord-coreeană Saebyeol-4, o copie a RQ-4 Global Hawk, folosește componente de la avioanele de vânătoare chinezești J-7 (Foto)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Noua dronă de recunoaștere nord-coreeană Saebyeol-4 folosește componente împrumutate de la vechiul avion de vânătoare chinezesc Chengdu J-7. Experul sud-coreean de aviație Minseok (James) Kim a făcut aceasta precizare într-o scurtă analiza OSINT, publicată pe pagina sa de X (fostă Twitter). Presa de stat din Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) a publicat recent o înregistrare video cu momentul inspectării dronei de către liderul țării, Kim Jong-un, ceea ce analiştilor militari le-a permis să aibă parte de imagini detaliate ale dronei.

Analistul a atras atenția asupra trenului de aterizare, care a fost demontat de pe avionul de vânătoare chinezesc J-7. Dispunerea trenului de aterizare nu s-a schimbat; cu toate acestea, roțile trenului de aterizare principal au fost reorientate din poziția interioară în cea exterioară. În același timp, trenul de aterizare față nu a suferit nicio modificare.

În acest sens, acest aspect poate indica faptul că drona a fost proiectată folosind anumite componente disponibile pe piață, unele dintre acestea putând fi modificate în timpul procesului de dezvoltare.

Se poate doar presupune ce componente prezente în Saebyeol-4 au fost împrumutate de la alte aeronave; utilizarea componentelor de avion J-7 sugerează că ar fi putut fi folosite și alte piese și elemente ale acestui avion de vânătoare. Saebyeol-4 seamănă din punct de vedere vizual cu drona de recunoaștere strategică americană RQ-4 Global Hawk și, mai precis, cu versiunea Rangehawk a acesteia.

La 15 ianuarie, mai multe imagini au început să circule pe platformele de socializare, înfățișându-l pe liderul nord-coreean Kim Jong Un inspectând ceea ce se crede a fi cea mai avansată dronă produsă de Coreea de Nord. Vehiculele aeriene fără pilot, Saetbyol-4 și Saetbyol-9, seamănă cu renumitele drone RQ-4 Global Hawk și MQ-9 Reaper fabricate în SUA.

Despre existența acestor drone s-a aflat pentru prima dată din imaginile realizate din satelit în iunie 2023, iar prezentarea oficială a avut loc în timpul Expoziției de arme și echipamente din Coreea de Nord care a avut loc la Pyongyang în iulie 2023.  Expoziția, la care au participat Kim Jong-un și ministrul rus al apărării Serghei Shoigu, a captat atenția comunității internaționale.

Noile imagini, postate inițial pe platforma chineză de socializare Weibo, par a fi fotografii de la o inspectare confidențială a lui Kim Jong-un. Cu toate acestea, data exactă la care au fost realizate aceste fotografii rămâne incertă, lăsând multe întrebări cu privire la cronologia procesului de dezvoltare a dronelor realizate de Coreea de Nord.

Caracteristicile tehnice exacte ale copiei nord-coreene sunt încă necunoscute, dar analistul Minseok (James) Kim sugerează că greutatea sa la decolare este limitată la 9 tone. Acesta a făcut această presupunere pe baza caracteristicilor tehnice ale trenului de aterizare al avionului J-7, care este proiectat pentru aeronave cu o greutate de până la 9,1 tone.

Se poate spune cu certitudine că drona nord-coreeană Saebyeol-4 are caracteristici inferioare față de aeronava americană RQ-4 Global Hawk, deoarece RPDC are un acces limitat la tehnologiile militare de înaltă performanță. Prin urmare, este foarte probabil ca dronele Saebyeol-4 să folosească componente electronice nord-coreene și chinezești.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel