Drona de luptă israeliană Spike FireFly a fost folosită în luptele din Cisiordania (Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Dronă Spike FireFly. Sursa Foto: The War Zone.
Dronă Spike FireFly. Sursa Foto: The War Zone.

În Fâșia Gaza, a fost observată utilizarea noilor drone Spike FireFly de către Armata israeliană. Analiştii militari ai publicaţiei The War Zone spune că acest nou model de UAV a fost folosit, probabil, în timpul unei misiuni desfăşurate în oraşul Jenina din Cisiordania. Drona Spike FireFly a fost concepută pentru a fi utilizată în zonele urbane dens populate, unde inamicul luptă din spatele unor adăposturi, iar eficacitatea elementelor de sprijin pentru trupele aflate la sol este redusă. Acest model de dronă este echipat cu un sistem de supraveghere, dar și ci un focos de fragmentare cu o greutate de 350 de grame.

Un filmuleț recent difuzat pe diverse platforme de socializare a surprins ceea ce pare a fi utilizarea în lupta a noilor drone Spike FireFly de către Forțele de Apărare Israeliene (IDF).

După cum a relatat jurnalistul militar Babak Taghvaee, soldații israelieni au utilizat noua dronă kamikaze Maoz (Spike Firefly) în timpul operațiunilor de căutare a teroriștilor palestinieni în Cisiordania.

Spike Firefly, o dronă de tip ''loitering munition'', se prezintă ca un mic vehicul aerian fără pilot proiectat într-o configurație de elicopter. Remarcabil de ușoară, cu o greutate de numai 3 kilograme, această dronă oferă dispune de multiple caracteristici.

Drona dispune de un sistem de observare electro-optic cu un canal de imagistică termică și poate fi înarmată cu un focos cu fragmentare cu o greutate de 350 de grame. Autonomia sa de zbor variază între 15 și 30 de minute, în funcție de configurația cu unul sau două pachete de baterii.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au recunoscut folosirea dronelor "Moaz", marcând prima utilizare operațională. Armata israeliană a precizat că a utilizat un nou sistem de drone pentru a localiza și neutraliza celulele teroriste din Fâșia Gaza.

Compania israeliană Rafael a creat o întreagă familie de drone Spike, inclusiv FireFly. Acest tip de dronă a fost proiectată pentru a decola şi ateriză pe verticală (VTOL). Are dimensiuni relativ mici: 40 cm înălțime, 8 cm în diametru și cântărește 3 kg.

Drona FireFly este echipată cu două motoare, un set de senzori și mai multe camere. Cu o singură încărcare, dispozitivul poate zbura timp de 15-30 de minute în modul de recunoaștere. Raza de acțiune este de până la 1.000 de metri, la o viteză de 60-70 km/h.

FireFly oferă chiar și unităților militare mici capacitatea de a efectua misiuni de recunoaștere și de a contracara amenințările de la o distanță sigură. Sistemul de control este uşor de utilizat și permite întreruperea comenzii de atac în orice moment.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel