Dreapta catolică și conservatoare din Polonia câștigă din nou

H.D. Hartmann |
Data publicării:

Rezultatele parțiale de luni, 14 octombrie 2019, au demonstrat că partidul de guvernământ populist din Polonia, partidul Dreptate și Justiție (PiS), a câștigat 44% din sprijinul participanților la vot.

Cel mai mare partid de opoziție, Coaliția Civică (KO), condusă de către euro birocratul Donald Tusk, se află pe locul doi cu 26,7%, urmat pe locul trei de către alianța de stânga cu 10.9%. Blocul Agrarian și partidul antisitem Kukiz au obținut 9,8%, iar alianța de extremă dreapta Confederația a obținut peste 6 procente. Rezultatele finale vor fi anunțate abia marți, dar dacă previziunile se confirmă, partidul Dreptate și Justiție va putea forma un guvern fără a fi nevoie de o coaliție politică în jurul său.

Peste 30 de milioane de alegători au ales parlamentarii în camera inferioară a parlamentului de 460 de locuri, Sejm și în Senatul de 100 de locuri. Prezența la vot a fost de 61,1%, potrivit Ipsos, cea mai mare din 1989, când comunismul a luat sfârșit în Polonia.

Procentul obținut de către dreapta conervatoare poloneză se va traduce în mai mult de 239 de locuri, cifra magică a majorității în camera inferioară a Seimului de 460 de locuri. Majoritatea obținută acordă PiS un mandat puternic pentru a continua reformele controversate ale sistemului de justiție, mass-media, instituții culturale, bancare și sectorul energetic.

În funcție din 2015 și condus de fostul prim-ministru Jaroslaw Kaczynski, PiS a căutat să mobilizeze alegătorii din mediul rural prin cuplarea valorilor familiei cu o nouă indemnizație populară pentru copii, reduceri de impozit pentru cei cu venituri mici și pensii mai mari și salarii minime.
PiS este primul partid de la căderea comunismului care a rupt cu austeritatea guvernelor anterioare, ale căror politici de piață liberă au luat o economie comunistă muribundă și au transformat-o într-una dintre cele mai dinamice din Europa.

Aceste alegeri au fost percepute ca fiind una dintre cele mai importante de când Polonia a trecut pentru prima dată la democrație în 1989, deoarece cei care se opun guvernului conservator se tem că țara se îndreaptă spre autoritarism sub conducerea PiS. Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului Dreptate și Justiție a fost criticat pentru măsurile sale iliberale de revizuire a instanțelor de judecată (subminând astfel statul de drept), controlul televiziunii și radioului de stat și atitudinile sale împotriva migranților și a minorităților LGBT. Cu toate acestea, mulți alegători sunt atrași de valorile și politicile conservatoare ale partidului care vizează creșterea securității economice și sunt astfel dispuși să treacă cu vederea aceste critici ale Europei liberale.

Vezi și: Donald Tusk către Vladimir Putin: Prăbuşirea URSS a fost o binecuvântare, nu o catastrofă 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel