Donald Tusk către Vladimir Putin: Prăbuşirea URSS a fost o binecuvântare, nu o catastrofă

S.I. Catalin |
Data publicării:
Președintele în exercițiu al Consiliului European Donald Tusk
Președintele în exercițiu al Consiliului European Donald Tusk

Președintele în exercițiu al Consiliului European Donald Tusk declarat că prăbușirea URSS a fost o binecuvântare pentru Europa Centrală și de Est, dar și pentru ruși.

Declarația a fost făcută în cadrul unei vzite efectuate în Georgia, fostă republică a URSS.

,,Prăbușirea Uniunii Sovietice nu a fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului. Astăzi, aici, în Georgia, vreau să spun tare și răspicat: Prăbușirea URSS a fost o binecuvântare pentru georgieni, polonezi, ucraineni, pentru întreaga Europă Centrală și de Est. Dar și pentru ruși'', a spus Tusk, potrivit unei postări pe contul său de twitter.

Georgia a fost anexată de URSS în 1921 și și-a recăpătat independența în 1991, fiind însă în continuare dominată de influența Kremlinului.

Relațiile dintre Rusia și Georgia au devenit tot mai tensionate din 2008, când Armata rusă a invadat Georgia, cele două țări intrând în conflict militar direct timp de cinci zile.

Recent, micul stat a fost zguduit de proteste masive, oamenii manifestând împotriva Moscovei și a președintelui Vladimir Putin.

Protestele au fost declanşate în iunie, prin intervenţia unui deputat rus în parlamentul georgian. Mulţi au estimat prezenţa sa şocantă în contextul în care cele două state s-au confruntat într-un scurt război în 2008, în urma unei intervenţii militare ruse în Georgia pentru a susţine regiunea separatistă pro-rusă Osetia de Sud, în care Tbilisi lansase o operaţiune militară.

Ca răspuns la proteste, Putin a interzis zborurile companiilor ruseşti şi georgiene între cele două ţări.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel