Două nave rusești de cercetare radioelectronică operează în apropierea unei importante baze militare din Scoția

Ionel Copcea |
Data publicării:

Forțele Navale ale Federației Ruse dispun de o flotă considerabilă de nave destinate culegerii de informații. Datorită antenelor acestora, echipajele lor ascultă comunicațiile din alte țări și analizează pozițiile radarelor și alte transmisii militare. Ca urmare, statele membre NATO se simt în mod natural inconfortabil atunci când acestea se află în poziții apropiate de porturile și bazele lor. 

În prezent, două nave de acest fel ale Forțelor Navale ruse se află în poziții în largul coastelor britanice. Acestea au fost identificate la nord de Aberdeen și la doar câțiva kilometri de baza aeriană importantă de la Lossiemouth. Navele au fost vizibile pe imagini comerciale prin satelit, pe 06 noiembrie.Scena amintește de navele de pescuit sovietice, care acționau în afara Scoției, în timpul Războiului Rece.

Acestea monitorizau navele de război și submarinele britanice și americane. Navele rusești au fost identificate drept nave de cercetare radioelectronică din clasa Vishnya, Proiect 864. Acestea operează la aproximativ 23 de mile de coasta scoțiană și la aproximativ 34 de mile de RAF Lossiemouth.

Baza găzduiește noul avion de patrulare maritimă Poseidon MRA1, precum și patru escadrile de avioane de vânătoare Typhoon FGR4. Navele de cercetare rusești sunt însoțite de un petrolier, despre care se crede că este Serghei Osipov. Petrolierul din clasa Boris Chilikin, Proiect 1559V, se află în zonă de câteva săptămâni. Acesta a coborât de la bazele arctice ale Marinei ruse din Peninsula Kola. Pe 27 octombrie, petrolierul a fost văzut, în aproape aceeași locație, alimentând un distrugător purtător de rachete al Forțelor Navale ruse.

Navele de cercetare radioelectronică din clasa Vishnya reprezintă baza flotei rusești de culegere a informațiilor. Șapte astfel de nave sunt operaționale, inclusiv două la Flota de Nord, care sunt, probabil, cele două din apropierea coastelor Scoției. Acestea au o lungime de 91,5 metri și un deplasament de 3.470 de tone, cam la fel ca o fregată. Navele au un echipaj format din aproximativ 150 de persoane.

Comentariul autorului: Cele două nave de cercetare radioelectronică ale Flotei ruse de Nord din clasa Vishnya, Proiect 864, sunt Tavrya (număr de bordaj 169) și Viktor Leonov (fostă Odograf, număr de bordaj 175).

În ultimele două luni, distrugătorul Severomorsk al Flotei de Nord a îndeplinit misiuni în zona arctică și în nord-vestul Oceanului Atlantic, inclusiv în apropierea RAF Lossiemouth. Acesta a revenit în punctul de dislocare permanentă pe 07 noiembrie.

Probabil că misiunile îndeplinite de navele rusești în largul coastelor Marii Britanii sunt unele foarte complexe și nu se referă numai la RAF Lossiemouth. Este foarte posibil ca acestea să vizeze inclusiv obiective politico-militare, de semnalare a prezenței navale și descurajare a unor eventuale acțiuni ostile din partea Marii Britanii, în calitate de aliat principal al SUA. Misiunile sunt organizate în contrapartidă la prezența unor avioane de cercetare și nave de luptă britanice în Regiunea Mării Negre. 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel