Tensiunile se pot amplifica: Două distrugătoare americane au tranzitat Strâmtoarea Taiwan

S.I. Catalin |
Data publicării:
distrugatorul USS Curtis Wilbur
distrugatorul USS Curtis Wilbur

Două distrugătoare americane au intrat luni în Strâmtoarea Taiwan, care separă China continentală de insulă, într-un moment în care tensiunile dintre Beijing şi Washington au crescut, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, colonelul Rob Manning.

USS Curtis Wilbur şi USS Antietam "au efectuat un tranzit de rutină'' în această zonă a mării cu o lăţime de 180 de kilometri, a precizat colonelul Manning în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit AFP.

Acest tranzit în apele internaţionale, în direcţia nord-est, ,,demonstrează angajamentul Statelor Unite pentru o regiune indo-pacifică liberă şi deschisă", a adăugat el.

Aceasta este a doua oară în trei luni când nave de război americane ''tranzitează'' Strâmtoarea Taiwan, în contextul în care revendicările Beijingului în Marea Chinei de Sud, unde Washingtonul efectuează în mod constant operaţiuni numite ''libertate de navigaţie'', exacerbează tensiunile dintre China şi Statele Unite ale Americii.

Washingtonul a rupt legăturile diplomatice cu administraţia de la Taipei în 1979 pentru a recunoaşte autoritatea Beijingului, dar rămâne cel mai puternic aliat al insulei şi principalul său furnizor de arme. Statele Unite au aprobat recent o licenţă de vânzare a tehnologiei de submarine în Taiwan.

Din 1979, relaţiile dintre Taiwan şi Statele Unite au fost discrete pentru a evita iritarea Chinei, care consideră insula ca parte a teritoriului său, notează AFP.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel