Două bombardiere strategice rusești Tu-160 au efectuat un nou zbor în interiorul granițelor Republicii Belarus

Ionel Copcea |
Data publicării:

Departamentul pentru informare și comunicații în masă din cadrul Ministerului rus al Apărării a anunțat că, pe 24.09.2020, două bombardiere strategice rusești de tip Tu-160 au efectuat, pentru a doua oară într-o săptămână, un zbor special de-a lungul granițelor occidentale ale Republicii Belarus.

,,Pe 24 septembrie, două bombardiere strategice rusești Tu-160 aparținând Aviației cu rază lungă de acțiune au decolat de pe aerodromul Engels din Regiunea Saratov și au efectuat un zbor special de-a lungul graniței de nord-vest, vest și sud-vest ale Republicii Belarus”, se arată în comunicatul de presă.

Potrivit precizărilor reprezentanților ministerului, sprijinul aerian al bombardierelor a fost asigurat de avioane de vânătoare din cadrul Forțelor Aeriene ale Republicii Belarus.

Din comunicatul de presă rezultă că “zborurile bombardierelor strategice purtătoare de rachete Tu-160 au fost efectuate în cadrul exercițiului comun ruso-belarus Frăția slavă-2020”.

Pe 22 septembrie, alte două bombardiere Tu-160 au fost implicate în activitățile desfășurate la exercițiul Frăția slavă-2020, zburând de-a lungul frontierelor occidentale ale Republicii Belarus.

De asemenea, pe 23 septembrie, șase bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 au executat, în cadrul exercițiului, atacuri asupra adversarului, într-un poligon din Republica Belarus.

Exercițiul Frăția slavă-2020 se desfășoară pe fondul situației politice tensionate din Republica Belarus. În țară continuă acțiunile de protest împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale, care au avut loc pe 09 august. Învingător în acestea a fost declarat președintele în exercițiu al Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko. 

Comentariul autorului: Din datele prezentate de sursele de monitorizare a aviației de pe Twitter rezultă că la misiunea din 24 septembrie din Republica Belarus au participat, de fapt, trei bombardiere strategice rusești de tip Tu-160, care au utilizat indicativele radio 94108, 94114 și 94517. Deocamdată, nu este clar dacă a treia aeronavă a intrat în spațiul aerian al Republicii Belarus ori a rămas pe teritoriul Federației Ruse.

Spre deosebire de misiunea din 22 septembrie, în care traiectul de zbor a evoluat în sensul acelor de ceasornic, se pare că misiunea din 24 septembrie s-a realizat în sens invers.

Pe 22 septembrie, în Republica Belarus s-au aflat aeronavele cu numerele de înregistrare RF-94101 și RF-94111. Este vorba despre bombardierele Pavel Taran (număr de bord 03/1 roșu) și Andrei Tupolev (număr de bord 18 roșu). Acestea au întrebuințat indicativele radio 94102 și 94112.

În altă ordine de idei, trebuie precizat faptul că, în ultimele două zile, în apropierea frontierelor Republicii Belarus au zburat și bombardiere strategice americane de tip B-52H. Astfel, pe 24 septembrie în zonă s-a aflat bombardierul cu numărul de înregistrare 60-0056 și indicativul LEMAY42, care a decolat de la Baza Aeriană - Fairford din Marea Britanie. În ziua anterioară, pe 23 septembrie, în apropierea frontierei belaruse a patrulat bombardierul cu numărul de înregistrare 60-0044 și indicativul LEMAY35, venit în regiune de la aceeași bază britanică.

În acest fel, se pare că Federația Rusă și SUA au deschis “o nouă linie a frontului” în Republica Belarus. Aceasta se adaugă la alte zone din proximitatea frontierelor rusești, unde au loc zboruri frecvente ale avioanelor de luptă și de cercetare ale celor două state. Este vorba, în primul rând, de Marea Neagră, Marea Mediterană, Marea Barents și Oceanul Pacific. În același timp, pe această listă poate fi adăugat și estul Mării Mediterane, în proximitatea frontierei siriene.

.  

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel