Bombardiere americane B-1B au survolat în nord extrem european pe direcția Peninsulei Kola. Rușii au ridicat un avion MiG-31

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Bombardiere B-1B americane
Bombardiere B-1B americane

Două bombardiere strategice de tip B-1B Lancer aparținând Forțelor Aeriene ale SUA au survolat duminică, pe 24.03.2024, Norvegia și spațiul aerian internațional situat deasupra Mării Norvegiei și Mării Barents, zburând în direcția Peninsulei Kola din Federația Rusă.

Ministerul rus al Apărării a informat că un avion de vânătoare MiG-31 a fost ridicat în aer de la o bază aeriană din Regiunea Murmansk, pentru a intercepta bombardierele americane.

Potrivit declarațiilor reprezentanților ministerului, cele două bombardiere s-au apropiat de spațiul aerian rusesc, după care s-au întors și au părărsit zona.

Forțele Armate ale Norvegiei au fost destul de reticente față de furnizarea de informații suplimentare privind zborul aeronavelor americane. La întrebarea unui corespondent al jurnalului The Barents Observer, reprezentantul Comandamentului Întrunit de lângă Bodø a confirmat însă că bombardierele americane s-au aflat în spațiul aerian norvegian înainte de a zbura deasupra apelor neutre ale Mării Barents.

“Activitățile au inclus atât spațiul aerian norvegian, cât și cel internațional”, a declarat purtătorul de cuvânt, Reidar Flasnes.

“Nu putem furniza mai multe detalii despre acestea”, a precizat Flasnes, adăugând că Statele Unite sunt responsabile pentru zborurile de duminică. El a menționat că misiunile au fost aprobate de Ministerul norvegian al Apărării.

 

Operațiunea bombardierelor americane B-1B în Nordul Europei a fost sprijinită de trei avioane-cisternă KC-135R Stratotanker

 

2. Bombardier... (b-1b-lancer_57450900.jpg)

Bombardiere americane B-1B Lancer, sursă foto: U.S. Air Force

Operațiunea bombardierelor americane a fost sprijinită de trei avioane-cisternă KC-135R Stratotanker, care au decolat duminică dimineața de la Baza Aeriană Mildenhall, situată la nord de Londra. Aeronavele au zburat în direcția nord, deasupra Norvegiei și Suediei. În interiorul Cercului Polar, avioanele-cisternă au furnizat combustibili pentru bombardierele americane și, posibil, pentru avioanele de luptă ale NATO care au escortat bombardierele strategice.

Deocamdată, Comandamentul European al SUA nu a comentat misiunile arctice îndeplinite duminică de aeronavele B-1B.

Weekendul trecut a marcat sfârșitul exercițiului de amploare al NATO cu numele de cod “Nordic Response-2024”, condus de Norvegia. La acesta au participat aproximativ 20.000 de militari, avioane militare și nave de luptă (peste 50 de submarine, fregate, corvete, un portavion și diferite nave de desant). Exercițiul a vizat întărirea armatei norvegiene de către forțele aliate în interiorul Cercului Polar în caz de război.

Comentariul autorului: Bombardierele B-1B aparțin Escadrilei 9 Aviație de Bombardament din cadrul Aripii 7 Aviație de Bombardament de la Baza Aeriană Dyess din Texas. Acestea au fost desfășurate pentru misiuni de rutină în cadrul Bazei Aeriene Morón din sudul Spaniei.

Bombardierele americane, cu numerele de înregistrare 85-0061 și 86-0124, au întrebuințat indicativele radio DIVE21 și DIVE22.

Probabil că, în perioada următoare, aeronavele B-1B Lancer vor efectua noi zboruri specifice în zona continentului european.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel