Două avioane F-16 scoase din uz vor fi donate Bulgariei de SUA

DefenseRomania Team / 29 oct 2020 / 16:24

US Air Force va dona două aeronave F-16, scoase din uz, Forțelor Aeriene Bulgare. Anunțul a fost făcut de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Sofia.

Potrivit unui anunț al Ambasadei americane în Bulgaria, care datează din 20 octombrie, informează Janes, SUA vor dona Bulgariei două avioane F-16 scoase din uz.

Scopul acestei donații este ca aeronavele să fie folosite pentru pregătirea piloților bulgari și a personalului de mentenanță cu avioane F-16, înainte ca primele aeronave din F-16 Block 70/72 pe care Bulgaria le-a achiziționat să ajungă sub comanda Sofiei.

Oficilii americani nu au precizat însă ce variante sunt cele două aeronave F-16 care vor fi donate Bulgariei și nici dacă acestea sunt apte de zbor sau vor fi utilizate strict pentru instruirea personalului la sol.

Bulgaria a plătit, în august 2019, Agenției pentru Cooperare de Apărare și Securitate a SUA 1,2 miliarde de dolari pentru opt avioane de vânătoare F-16 Block 70. În medie, fiecare avion va costa statul bulgar 150 de milioane de dolari, dar are cele mai noi dotări disponibile pe acest tip de avion. Livrările ar trebui să aibă loc începând cu 2023.

Dar, așa cum a anunțat și DefenseRomania, Bulgaria nu se oprește doar la cele opt aeronave F-16 noi. Sofia dorește să achiziționeze încă opt aeronave F-16. Ministerul Apărării analizează deja condiţiile în care o astfel de achiziţie ar pute avea loc, așteptându-se ca cel de-al doilea lot de aeronave de vânătoare să fie mai ieftin.

În prezent, Bulgaria are aproximativ 14 avioane de vânătoare MiG-29 și cheltuie anual sume foarte mari de bani pentru mentenanţa acestor aeronave îmbătrânite. Forţele Aeriene Bulgare sunt obligate, sub o formă sau alta, să investească în mentenanţa avioanelor MiG-29, deoarece sunt sigurele aparate cu care încă patrulează spațiul aerian, până când vor primi cele opt avioane F-16.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy