Dosar nuclear: SUA cer Iranului să renunțe la ”acțiunile negative” și și-au exprimat îngrijorarea

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Administraţia Donald Trump a exprimat preocupare în legătură cu intenţia Iranului de a se retrage din Tratatul de Neproliferare Nucleară, cerând Teheranului să renunţe la aceste acţiuni "negative".

"Iranul transmite un semnal foarte negativ. Iranul se pregăteşte să renunţe din nou la angajamente", a declarat Robert Wood, emisarul SUA pentru Dezarmare, potrivit agenţiei Reuters, citată de Mediafax.

"Cred că Iranul trebuie să pună capăt acestui comportament negativ şi să se aşeze la masă cu Statele Unite pentru a negocia un acord care să abordeze nu doar problema nucleară, ci şi programul balistic ori acţiunile negative din lume", a precizat Robert Wood.

Administraţia din Iran a avertizat, luni, că ar putea retrage participarea la Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT) în cazul în care disputa privind programul atomic ajunge la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite.

Marea Britanie, Franţa şi Germania au lansat săptămâna trecută procedura de sancţionare a Iranului pentru încălcarea Acordului atomic din 2015, iar, în cadrul procedurii, cazul poate ajunge în atenţia Consiliului de Securitate ONU. Iranul a acuzat cele trei ţări membre UE de pasivitate faţă de sancţiunile impuse de Statele Unite după decizia preşedintelui Donald Trump de retragere din Acordul atomic.

Manevra ţărilor europene "nu are nicio bază legală", iar, dacă vor adopta măsuri suplimentare, "va fi analizată posibilitatea retragerii Iranului din Tratatul de Neproliferare Nucleară", a declarat luni Mohammad Javad Zarif, ministrul iranian de Externe.

"Dacă europenii revin la angajamente, Iranul va diminua, de asemenea, limitarea angajamentelor, dar, dacă europenii vor continua actuala abordare, avem diverse opţiuni", a atras atenţia şeful diplomaţiei de la Teheran.

Acordul nuclear din 2015 a fost sem

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel