Dosar nuclear: Iranul anunță că are capacitatea de a îmbogăți uraniul la orice concentrație

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Iranul are capacitatea de a îmbogăţi uraniul la orice concentraţie, dacă autorităţile de la Teheran doresc asta, a afirmat directorul adjunct al Organizaţiei Iraniene pentru Energia Atomică (AEOI), Ali Ashgar Zarean, într-un raport afişat sâmbătă pe site-ul de internet al AEOI, consultat de Reuters.

Luna aceasta Iranul anunţase că va renunţa la limitările privind îmbogăţirea uraniului asumate prin acordul nuclear din 2015 cu puterile internaţionale. Teheranul a promis însă că va continua să colaboreze cu Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA), organismul de specialitate al ONU.

După ultimii paşi făcuţi de Iran către renunţarea la acord, stocul de uraniu al ţării a depăşit 1200 de kilograme şi potrivit lui Zarean va fi adăugat în curând rezervei de uraniu îmbogăţit.

Statele Unite s-au retras în 2018 din acordul cu Iranul şi au aplicat din nou sancţiuni menite să restrângă exporturile de petrol iranian, în cadrul unei politici de "presiune maximă", reaminteşte Agerpres. Washingtonul cere un acord extins, care să prevadă limite mai stricte pentru activităţile nucleare, restricţii pentru programul de înarmare cu rachete şi încetarea războaielor regionale prin intermediari. Teheranul avertizează că nu este dispus la negocieri câtă vreme i se aplică sancţiuni.

Iranul şi-a redus treptat gradul de conformare cu acordul, până când Regatul Unit, Franţa şi Germania au constatat luna aceasta o încălcare a termenilor acordului şi au activat mecanismul convenit pentru soluţionarea disputelor. Procedura poate duce la reluarea sancţiunilor stabilite de ONU.

Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif a avertizat săptămâna aceasta că dacă dosarul nuclear al ţării sale este trimis Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Iranul se va retrage din Tratatul de Neproliferare a armelor nucleare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel