Donald Trump: Un război împotriva Iranului "nu ar dura prea mult timp"

Eduard Pascu |
Data publicării:

SUA ar fi într-o poziţie de forţă în cazul unui război împotriva Iranului şi un eventual conflict, care nu ar implica trupe la sol, 'nu ar dura prea mult timp', a declarat miercuri preşedintele american Donald Trump la canalul tv Fox Business, citat de AFP şi Reuters. Orice război între SUA şi Iran ar fi unul rapid, a spus Donald Trump, reiterându-şi cu toate acestea dorinţa de a evita o confruntare militară cu Iranul.

Întrebat cu privire la un eventual conflict între SUA şi Iran, Donald Trump a răspuns: 'Sper că nu. Dar, dacă s-ar întâmpla ceva, suntem într-o poziţie foarte avantajoasă. Pot spune că nu ar fi nevoie de mult timp'. 'Nu vorbesc despre o operaţiune la sol, nu spun că vom trimite un milion de soldaţi. Spun doar că, dacă s-ar întâmplă ceva, nu va dura mult timp', a insistat el.

'Am fost foarte bun cu ei', a mai spus Trump, amintind că a renunţat anterior la executarea unor lovituri aeriene asupra Iranului, deşi forţele armate iraniene au doborât o dronă americană.

Teheranul părea să încerce să calmeze situaţia miercuri pe fondul tensiunilor exacerbate în Golf, după o primă reacţie foarte fermă la anunţul sancţiunilor americane cu caracter eminamente politic.

Acuzele


Donald Trump, care acuză Teheranul că încearcă să obţină arma atomică şi îi atribuie responsabilitatea pentru o serie de probleme în Orientul Mijlociu, şi-a angajat ţara într-o campanie de 'presiune maximă' la adresa Iranului, notează AFP.

După ce a retras SUA din acordul încheiat în 2015 la Viena între Iran şi cele şase mari puteri, el a reinstituit sancţiunile împotriva Teheranului şi în ultima serie anunţată luni l-a vizat direct pe ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a asigurat miercuri, într-o discuţie telefonică cu omologul său francez Emmanuel Macron, că ţara sa nu caută 'război cu nicio ţară, nici chiar cu SUA', potrivit agenţiei de presă oficiale Irna.

Totuşi, liderul iranian l-a avertizat pe Emmanuel Macron că Teheranul ar putea să suspende mai multe dintre angajamentele luate în virtutea acordului încheiat la Viena. Iranul a acuzat marţi Statele Unite că au 'închis permanent calea diplomaţiei'.

Problema petrolierelor



Tensiunile s-au acutizat la 13 iunie după ce în golful Oman au fost atacate două petroliere la bordul cărora au izbucnit incendii şi s-au produs explozii. Washingtonul a atribuit Iranului responsabilitatea pentru incident, dar Teheranul a respins acuzaţiile. La 20 iunie, forţele iraniene au doborât o dronă militară americană RQ-4, după care, potrivit declaraţiilor lui Donald Trump, Statele Unite au pregătit o operaţiune militară care prevedea lovituri punctuale asupra a trei obiective de pe teritoriul Iranului. Conform afirmaţiilor liderului american, cu 10 minute înainte de începerea acestei operaţiuni, el a dat ordin pentru anularea acesteia, apreciind că este disproporţionată faţă de acţiunile Teheranului.

Vezi și: Moscova ia partea Teheranului: Drona americană RQ-4A Global Hawk se afla în spaţiul aerian al Iranului

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel