Moscova ia partea Teheranului: Drona americană RQ-4A Global Hawk se afla în spaţiul aerian al Iranului

S.I. Catalin |
Data publicării:

Secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev, a afirmat marţi că drona americană doborâtă de Iran se afla în spaţiul aerian iranian şi nu în spaţiul aerian internaţional după cum susţine Washingtonul, informează AFP.

,,Dispun de informaţii ale Ministerului rus al Apărării, conform cărora această dronă se afla în spaţiul aerian iranian", a declarat Patruşev, citat de agenţia de presă rusă Interfax, în faţa unor jurnalişti la Ierusalim. "Nu am văzut dovezi care să ateste contrariul", a adăugat el.

O dronă americană a fost distrusă la 20 iunie de o rachetă iraniană - în spaţiul aerian iranian, potrivit Teheranului, în spaţiul aerian internaţional, potrivit Washingtonului - agravând tensiunile dintre Iran şi SUA.

Un clip video de 52 de secunde, publicat în urmă cu patru zile, de un canal neoficial asociat Armatei iraniene surprinde momentul în care o rachetă lovește o dronă americană RQ-4A Global Hawk.

Clipul se încheie cu o ilustrație care ar arăta faptul că drona se afla în spațiul aerian iranian, lucru pe care SUA îl neagă.

Clipul de propagandă vine să marcheze victoria simbolică a Teheranului. care a reușit doborârea unei aeronave cu echipament sofisticat, una foarte scumpă pe deasupra.

La patru zile după acest incident, SUA au anunţat noi sancţiuni împotriva Teheranului.

Acest nou conflict intervine într-un context deja extrem de tensionat după ce tancuri petroliere aflate în Marea Oman au fost ţinta unor atacuri de origine necunoscută. Washingtonul susţine că cele două nave au fost atacate de Iran, afirmând că a recuperat fragmente de mine magnetice ale armatei iraniene, în timp ce Iranul respinge orice implicare în acest atac, iar preşedintele iranian Hassan Rouhani a calificat acuzaţiile americane drept ''propagandă''.

Pe 19 iunie, o dronă americană a fost doborâtă de o rachetă sol-aer iraniană deasupra Golfului Oman. Potrivit versiunii Teheranului, drona pătrunsese în spaţiul aerian al Iranului pentru o ''misiune de spionaj'', dar Washingtonul susţine că drona se afla în spaţiul aerian internaţional şi a denunţat un ''atac neprovocat'' al armatei iraniene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel