Donald Trump şi Vladimir Putin, declaraţii comune. Care sunt concluziile după summit-ul istoric

Cristian Soare |
Data publicării:

Donald Trump şi Vladimir Putin au avut prima lor întâlnire bilaterală, găzduită de palatul prezidenţial din capitala Finlandei. A fost un summit pregătit şi aşteptat de mult timp, despre care se discuta încă de la momentul învestirii în funcţie a președintelui american, în urmă cu un an şi jumătate. Kremlinul a numit această întâlnire principalul eveniment al verii şi o întâlnire de o mare importanţă pentru întreaga lume.

Conferinţa de presă a început cu discursul lui Vladimir Putin. Preşedintele rus şi-a început discursul cu aprecierea că întrevederile cu Trump şi delegaţia americană s-au desfăşurat într-o ambianţă constructivă şi sinceră şi au fost foarte fructuoase.  

Potrivit preşedintelui rus, relaţiile proaste din prezent dintre Statele Unite şi Rusia nu au raţiuni obiective. Războiul Rece este depăşit, este de părere Putin.

Vladimir Putin a anunţat că i-a transmis lui Donlad Trump o listă cu propuneri privind neproliferarea armelor de distrugere în masă

„Statul rus nu s-a implicat niciodată în procesele electorale şi în afacerile interne ale Statelor Unite“, a ţinut să sublinieze Putin. Putin a făcut apel la mai multă cooperare în Siria, a lăudat „angajamentul“ lui Trump în soluţionarea dosarului nord-coreean şi s-a exprimat împotriva retragerii Statelor Unite din acordul nuclear iranian.

„Am discutat subiecte critice pentru ambele ţări“, şi-a început discursul Donald Trump, felicitându-l apoi pe preşedintele rus pentru organizarea Campionatului Mondial de Fotbal.   Potrivit preşedintelui american, dialogul său cu Putin a fost „direct, deschis şi deosebit de productiv“.   „Chiar şi în timpul Războiului Rece, SUA şi Rusia au reuşit să menţină un dialog puternic. Dar relaţiile dintre noi nu au fost niciodată mai proaste ca acum. Însă acest lucru s-a schimbat acum patru ore“, a spus liderul de la Casa Albă.

Vladimir Putin a anunţat că a prezentat lui Donald Trump propuneri privind neproliferarea armelor de distrugere în masă

Liderul de la Kremlin a anunţat că a discutat cu Trump despre dezvoltarea scutului antirachetă american, despre situaţia din Ucraina şi despre cooperarea economică. Potrivit acestuia, preşedintele Trump a acordat o mare atenţie modalităţilor de garantare a securităţii Israelului.  

Potrivit ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, negocierile dintre Trump şi Putin au fost „mai bune decât super-bune, au fost excelente“.   Putin a mai spus că discuţiile au avut loc într-o atmosferă constructivă şi sinceră, au fost foarte fructuoase şi au arătat dorinţa ambelor ţări de a îmbunătăţi relaţiile. Potrivit preşedintelui rus, dificultăţile relaţiilor dintre Rusia şi Statele Unite nu au motive obiective.

Războiul Rece s-a terminat, situaţia din lume s-a schimbat, potrivit lui Putin

Putin a recunoscut că şi-a dorit ca Trump să câştige alegerile din Statele Unite, pentru că republicanul a vorbit despre normalizarea relaţiilor ruso-americane.

La rândul său, Trump a respins orice colaborare cu Moscova în câştigarea alegerilor. Mai mult, el a ţinut să-i adreseze un compliment preşedintelui rus. „L-am numit un concurent, un bun concurent. Cred că cuvântul concurent este un compliment“, a declarat Trump.



DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel