Donald Trump în Japonia: SUA este o putere ''redutabilă'' în faţa ascensiunii Chinei

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Preşedintele SUA, Donald Trump, i-a salutat marţi, în ultima zi a vizitei sale în Japonia, pe cei peste 800 de soldaţi americani de la baza navală Yokosuka, de lângă Tokyo.
Preşedintele SUA, Donald Trump, i-a salutat marţi, în ultima zi a vizitei sale în Japonia, pe cei peste 800 de soldaţi americani de la baza navală Yokosuka, de lângă Tokyo.

Preşedintele SUA, Donald Trump, i-a salutat marţi, în ultima zi a vizitei sale în Japonia, pe cei peste 800 de soldaţi americani de la baza navală Yokosuka, de lângă Tokyo, relatează dpa. El a folosit acest prilej pentru a evoca puterea ''redutabilă'' a SUA în faţa ascensiunii Chinei, notează AFP.

,,Sunt încântat să mă aflu pe USS Wasp, alături de marinari viteji", a declarat Trump la bordul navei amfibie de asalt andocate la bază.

,,Acum când în SUA este seara de Memorial Day, americanii încheie o zi de comemorare, reflecţie şi rugăciune", a spus liderul de la Casa Albă, referindu-se la sărbătoarea naţională în care americanii îi cinstesc, în ultima zi de luni a lunii mai, pe militarii căzuţi pentru apărarea patriei.

,,Republica noastră rezistă datorită curajului acestor bărbaţi şi femei gata să-şi sacrifice viaţa pentru a ne apăra pe toţi. (...) Ne-am câştigat libertatea prin sângele, sudoarea şi sacrificiul unor mari patrioţi americani ca voi", a adăugat Trump.

El i-a asigurat pe cei peste 800 de soldaţi de la bordul navei amfibie că fac parte dintre ,,cei mai redutabili combatanţi americani din această parte a Pacificului" şi că "armata americană va rămâne mereu pe primul loc".

,,Avem echipamente, rachete, focoase, tancuri, avioane, nave: nimeni din lume nu poate construi (astfel de dotări) aşa ca noi. Nici pe departe", a insistat Trump.

Deşi discursul său, întrerupt de urale, a fost rostit de Memorial Day, el a fost adresat clar atât Chinei, rivalul SUA în zonă, cât şi Coreei de Nord, pe care administraţia sa încearcă să o convingă, deocamdată cu rezultate modeste, să renunţe la arma nucleară.

Donald Trump a lăudat "curajul fără egal" cu care militarii de la bază înfruntă provocările de securitate din regiune şi a amintit că navele americane "patrulează cu mândrie" în apele regionale, menţionând puncte fierbinţi ca Marea Chinei de sud, unde se face simţită expansiunea navală chineză.

Tot la Yokosuka, liderul de la Casa Albă a urcat alături de premierul nipon Shinzo Abe la bordul portelicopterului japonez JS Kaga, despre care Abe, care a evocat "securitatea tot mai periclitată" a regiunii, a spus că va fi convertit pentru a putea transporta şi avioane.

Trump a precizat că nava niponă va găzdui o versiune a avionului de vânătoare F-35, din care Japonia urmează să primească 105 de bucăţi, în baza unui contract anunţat iniţial în decembrie.

,,Cu acest echipament extraordinar, JS Kaga va ajuta ţara noastră să se apere în faţa ameninţărilor complexe din regiune şi de mai departe", a spus premierul nipon.

Înainte de vizita la bază, Donald Trump şi soţia sa Melania şi-au luat rămas bun de la împăratul Naruhito şi împărăteasa Masako, după ce luni Trump a devenit primul şef de stat care-l întâlneşte pe noul împărat, urcat pe Tronul Crizantemei la 1 mai.

Preşedintele SUA şi Prima Doamnă au fost invitaţi de onoare, luni seara, la un banchet oferit de cuplul imperial la Palatul imperial din Tokyo.

Avionul preşedintelui american a decolat către SUA de pe aeroportul Haneda din capitala niponă în jurul orei locale 13:00 (04:00 GMT). 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel