Donald Trump declară că un 'mic' număr de militari americani vor rămâne în Siria

Eduard Pascu |
Data publicării:

Preşedintele american Donald Trump a declarat luni că un 'mic' număr de militari ai forţelor SUA vor rămâne în Siria, în contextul în care trupele părăsesc nord-estul ţării, aşa cum a fost prevăzut, transmite AFP, anunță Agerpres.

Trump a precizat că aceşti soldaţi se află 'într-o parte total diferită a Siriei', în apropiere de Iordania şi de Israel, în timp ce alţii sunt desfăşuraţi pentru 'a proteja petrolul', adică în proximitatea Irakului.

Washingtonul anunţase la 13 octombrie retragerea din Siria a 1.000 de militari, cu excepţia celor aproximativ 150 poziţionaţi în mica garnizoană de la Al-Tanf, la frontiera cu Iordania. O primă retragere de militari americani din nord-estul Siriei, din apropierea graniţei cu Turcia, a lăsat cale liberă ofensivei declanşate la 7 octombrie de Ankara împotriva luptătorilor kurzi din Forţele Democratice Siriene (FDS).

 

Ținta americană: petrolul

 

'Am spus întotdeauna ''dacă mergem, să păstrăm petrolul''', a declarat luni Trump la Casa Albă. SUA ar putea 'să trimită poate una din marile (lor) companii petroliere pentru a face lucrurile corect', a sugerat el. Ideea a fost însă respinsă rapid de fostul emisar special al Casei Albe pe lângă coaliţia antijihadistă, Brett McGurk, care a subliniat că acest lucru ar fi 'ilegal'. 'Nu putem exploata aceste resurse petroliere, dacă nu vrem să devenim contrabandişti', a afirmat fostul diplomat, care a demisionat din funcţie în decembrie 2018, atunci când Trump a evocat pentru prima dată o retragere din Siria. Petrolul sirian aparţine unei companii petroliere publice, 'fie că vrem sau nu', a amintit McGurk. 'Aceasta nu înseamnă că FDS nu îl pot exploata şi extrage veniturile, dar este contrabandă', a menţionat el.

 

Militarii americani păzesc câmpurile petroliere



Luni, aflat la Kabul, ministrul american al apărării Mark Esper a dat de asemenea de înţeles că SUA ar putea lăsa o forţă în Siria pentru a securiza câmpurile petrolifere de acolo. Potrivit lui Esper, retragerea trupelor americane va lua 'săptămâni, nu zile', iar forţele desfăşurate în nord-estul Siriei în apropierea câmpurilor de petrol 'nu vor fi vizate de faza actuală a retragerii'. Ministrul a mai spus că îi revine să-i prezinte 'în timp util' preşedintelui diferite opţiuni privind această forţă.

Principalele câmpuri petrolifere siriene se află în regiunea Deir Ezzor, nu departe de frontiera cu Irak, ce pare încă sub controlul SUA, dar terenuri petrolifere mai mici se găsesc în nord-est, aproape de graniţa cu Turcia.

 

Retragerea, conform graficului



Potrivit lui Donald Trump, retragerea americană din Siria se desfăşoară 'foarte bine', el dezminţind că militarii americani sunt obligaţi să se retragă în grabă, distrugând echipamentele pe care le lasă în spate, pentru a nu cădea în mâini ostile. 'Noi i-am ajutat pe kurzi', a mai spus Trump, declarând din nou că aceştia 'nu sunt nişte îngeri'.

Ofensiva Ankarei împotriva kurzilor a fost suspendată începând de joi printr-un armistiţiu negociat de Washington, care expiră marţi, la ora 19.00 GMT. 

Vezi și: Trupele americane au trecut din Siria în Irak

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel